Forsker: Computere i grundskolen er en god idé, men…

Computere og tablets er efterhånden en integreret del af undervisningen i folkeskolen. Og digital undervisning en rigtig god idé, men der er faldgruber, mener en forsker.

Børn skiftes til at bruge computere i skolen (Foto: DR © DR)

Senest i år skal alle grundskoler undervise deres elever digitalt.

Det betyder, at mange forældre lige nu bliver opfordret til at give deres børn en computer eller tablet med i skole. Flere oplever dog ikke computerinvesteringen som en opfordring, men som et krav, der betyder en rigtigt stor udgift.

Mange fordele

Men uanset om computerne er betalt af skolen eller forældrene, bruges de alle steder i undervisningen, og det er en rigtig godt for elevernes indlæring.

- Vores forskning viser, at digital undervisning for eksempel er en fordel ved alle former for læsning, fordi man kan kombinere det med billeder. Elever, der har svært ved læsningen, kan desuden få læst højt i deres høretelefoner, samtidig med at de følger med i teksten, siger lektor Bent Andresen fra Aarhus Universitet til dr.dk.

Han har forsket i læring og digital undervisning - og han ser også andre fordele ved undervisningsformen.

- Det er også et plus, at det er meget lettere at opdatere og redigere undervisningsmaterialet i forhold til tidligere, hvor skolebogen far dominerende, siger han.

Ikke kun positivt

Men det er også faldgruber, påpeger Bent Andresen.

- Eleverne kan let blive distraherede. Der er jo mange ting på nettet, der ikke er skolerelevante, og som frister. Vi har ikke belæg for at sige, at eleverne bliver distraherede, fordi de bruger IT i skolen, men vi kan jo se, at der er mange elever, der for eksempel er meget optaget af at dokumentere egen aktivitet, lyder det fra Bent Andresen.

Undervisningsminister Christine Antorini erkender, at nogle elever risikerer at blive forstyrret af computernes mange muligheder, men problemet er ikke større, end at skolerne kan håndtere det.

- Men er det rigtigt vigtigt, at skolerne har spilleregler for, hvordan de bruger deres pc'er og tablets. Det handler om klare regler, og computerne skal bruges til læring, siger Antorini.

FacebookTwitter