Forsker: Danmarks medlemskab af GGGI er dybt problematisk

Når Lars Løkke Rasmussen rejser på første klasse er det på vegne af en organisation skabt til at sætte kontroversielle miljøplaner i et godt lys.

Lars Løkke Rasmussen er formand for GGGI, der har en meget blakket forhistorie i Sydkorea, fortæller forsker. (Foto: © Nikolai Linares, Scanpix)

Organisationen Global Green Growth Institute, som Lars Løkke Rasmussen (V) er formand for, er skabt på baggrund af en sydkoreansk vækstplan, der har gjort mere skade end gavn for miljøet.

Derfor bør Danmark kraftigt overveje sit medlemskab, mener Anders Reil Müller, Cand.scient og Ph.d.-studerende ved Dansk Institut for Internationale Studier og Institut for samfund og globalisering på RUC.

- Hele grundlaget for GGGI's etablering i Sydkorea er problematisk. Det blev grundlagt af regeringen for at skabe legitimitet for deres grønne vækstplan. Men de projekter der har været i Sydkorea har været direkte skadelige for miljøet, siger Anders Reil Müller til dr.dk.

Som eksempel nævner han blandt andet et flodetableringsprojekt, som endte med at ødelægge de fire største floder i Korea.

Anklager om nepotisme

Derudover har den sydkoreanske miljøplan også været under kraftige anklager for nepotisme, siger Anders Reil Müller.

- Alle byggefirmaer der har været med er blevet undersøgt af politiet for korruption, og formanden for overvågningskommissionen, der skulle sørge for, at alt gik rigtigt for sig, er også blevet afsat.

Blåstempling

Ifølge Anders Reil Müller har GGGI fra begyndelsen været tiltænkt som et projekt, der kunne blåstemple landets kontroversielle miljøplaner.

- Det har givet et kvalitetsstempel til alle de planer, som miljøorganisationer i Sydkorea hele tiden har sagt er problematiske.

Derfor ærgrer han sig også over, at Danmark som det første land valgte at støtte organisationen.