Forsker: Derfor tager nogle unge lettere på statsministerens corona-advarsler

Konsekvenserne ved at følge retningslinjerne er større for unge, pointerer forsker.

Det er langt fra sikkert, at alle unge følger med i statsministerens pressemøder, pointerer professor. (Foto: © Martin sylvest)

Hold sammen ved at holde afstand!

Budskabet fra regeringen er klart. Vi skal hjælpe hinanden med at mindske spredningen af coronavirus ved at holde os væk fra hinanden.

Men:

- Folk tager for let på det, sagde sundhedsminister Magnus Heunicke ved mandagens pressemøde med henvisning til de mange - primært unge - der i weekenden samledes for at feste, nyde forårssolen eller skyde hinanden i et slag counterstrike på en netcafé.

Og det er der flere gode grunde til ifølge professor Michael Bang Petersen, ansat ved Aarhus Universitet og forsker i smittepsykologi.

- De unge står i en særlig situation, fordi de i mindre grad modtager information via den klassiske, politiske kommunikation. Så man kan måske ikke forvente, at alle har set pressemødet med statsministeren, siger han.

Ølspil og netcafé

Nogle af dem, der formentlig ikke så eller hørte statsministerens opfordring til at lægge en dæmper på de sociale aktiviteter, udnyttede det gode weekendvejr til at samles på caféer, som TV2 skrev, eller til ølspil i smittende festligt lag, som TV2 Lorry fortalte om.

Og nogle samledes indendørs på netcaféer i blandt andet Aarhus og København, hvor flere af dem var godt besøgt.

Blandt andre G4MEtime Parken i København, der havde 70-80 gæster fredag og cirka 50 lørdag. Altså under de 100 mennesker, som myndighederne anbefaler. Men stadig med en smitterisiko og uden den store tøven hos gamerne.

- Det virker ikke til, at vores kunder har tænkt så meget over det før nu. Men nu har alvoren ramt. Mandag var der kun ni personer, der havde booket plads, siger Thomas Hjorth, der ejer netcaféen.

Han har indført en række retningslinjer, som skal mindske smittefaren på netcaféen, der normalt kan huse over 300 gæster.

Lille risiko, store konsekvenser

Alvoren rammer måske unge lidt senere, end den gør hos den del af befolkningen, der er i større smittefare.

For, som Michael Bang Petersen siger, vurderer alle mennesker omkostninger og fordele.

- Når du er ung, er risikoen for at blive alvorligt syg af coronavirus ikke særlig stor. Derfor er fordelene ved at følge retningslinjerne små, mens omkostningerne er meget store, siger forskeren.

- Som ung har man lyst til at være sammen med sine venner og kysse, kramme, feste og gå i byen. Der er nok ikke så mange ældre, der havde tænkt sig at tage på diskotek alligevel, fortsætter Michael Bang Petersen.

Unge skal overtale unge

En sur gammel sjæl kunne måske få lyst til at tale et par alvorsord om samfundsansvar med de unge, der ikke følger corona-retningslinjerne.

Men det er formentlig ikke vejen frem.

- For unge er det ikke noget nyt, at voksne vender øjne af dem, men noget af det, der kan virke over for den målgruppe, er at etablere nogle normer for, hvordan man skal opføre sig, hvis man skal være medlem af den gruppe, man gerne vil være en del af, siger Michael Bang Petersen.

Alexander Husum lavede i fredags en video med statsminister Mette Frederiksen, hvori de opfordrer unge til at følge de retningslinjer, der skal forhindre smitten af coronavirus. Her ses han til ZULU Awards 2019 med Josephine Emilia Nielsen. (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Jens nøRgaard Larsen)

Altså at det er unge, der overbeviser unge om, at man skal følge de retningslinjer, som myndighederne udstikker.

Ligesom da en af landets mest kendte influencere, 23-årige Alexander Husum, i fredags sammen med statsminister Mette Frederiksen opfordrede sine 383.000 følgere på YouTube til at følge corona-rådene for at mindske smittefaren.

- Der skal ske en moralisering, hvor det bliver den gængse opfattelse, at man er en skidt person, hvis man er med til at sprede smitte, og det er klart mest effektivt, hvis unge moraliserer over for unge, siger Michael Bang Petersen.

Forskeren har også set billeder af de selskabelige unge og læst, at mange valgte at samles på trods af smittefare.

Han opfordrer regeringen til at finde ud af, hvor slemt et problem det egentlig er. Og om det i så fald bliver ved med at være et problem.

- Det er helt afgørende at finde ud af, hvor stort problemet er. Altså hvad befolkningen rent faktisk gør, og hvad de unge gør. Ellers har vi ikke en forståelse af, hvordan de agerer i det her.

Her kan statsministeren måske spørge kommunerne.

Kommunens folk vil stoppe forsamlinger

I både Københavns, Aarhus og Odense har man, efter skoler og uddannelsesinstitutioner er lukket, sendt medarbejdere på gaden for blandt andet at holde øje med, at børn og unge ikke samles i større grupper.

Det er gadeplansmedarbejdere i de såkaldte SSP-teams, der har påtaget sig den opgave.

- Der er rigtig mange børn og unge, der har forstået vigtigheden af det her, men der kan stadig være unge, der ikke har forstået alvoren. Derfor er det naturligt for os at gå i dialog med de unge om, at vi allesammen skal hjælpe til, at smitten ikke spreder sig, fortæller Tommy Holst, chef for SSP Odense.

Det vil kommunens SSP-medarbejdere helt konkret gøre ved at tage kontakt til de børn og unge, der samles for at fordrive den tid, der i de kommende 14 dage ikke skal bruges på skolen.

Og så vil de - i behørig afstand - fortælle kommunens børn og unge, at de udgør en smitterisiko, hvis de ikke holder den nødvendige afstand.

Har I allerede set, at børn og unge i kommunen mødes i større forsamlinger?

- Nej, og vores vurdering er, at det ikke vil ske så meget her i starten. Men når børnene begynder at kede sig, vil der opstå et naturligt behov for at se andre, siger Tommy Holst.

Også i Aarhus Kommune og Københavns Kommune har SSP-afdelingerne bedt gadeplansmedarbejderne holde øje med, om børn og unge samles.