Forsker efter PET-anholdelser: Der er ikke plads til at kritisere kapitalismen

Offentligheden er blevet mere snæver, siger Ejvind Hansen fra Journalisthøjskolen, efter 14 aktivister er anholdt af PET.

"Fuck kapitalisme", skriv aktivister. Det udløste 14 anholdelser. (Foto: © Emil Sunesen, DR)

Offentligheden er blevet mere snæver, og der er ikke længere plads til at sætte spørgsmålstegn ved kapitalismen.

Sådan lyder det fra Ejvind Hansen, forskningschef i journalistisk filosofi ved Journalisthøjskolen.

Udtalelsen falder efter, at 14 aktivister er blevet anholdt af Politiets Efterretningstjeneste under stor medie fokus.

- Det er meget symptomatisk for den offentlighed, som vi har i øjeblikket, at når nogle kritiserer kapitalismen, så kalder vi det for ekstremisme, siger Ejvind Hansen.

Breaking nyheder

Vi vender tilbage til Ejvind Hansen. Først et oprids af forløbet.

Klokken 06.37 onsdag morgen kom det første telegram fra nyhedsbureauet Ritzau:

- PET har natten til onsdag anholdt 14 personer fra det venstreekstremistiske miljø i København for at planlægge politisk motiveret hærværk mod blandt andet politiet, lød de første linjer i nyhedsbulletinen.

Kort tid efter fløj nyhedsms'er gennem luften, og mediernes hjemmesider blev farvet gule af breaking-bannere, også her på dr.dk.

Maling og graffitti

Først 10.34 sendte Københavns Politi en pressemeddelelse om, hvad de anholdte havde gjort:

- Tre personer kastede maling mod tre køretøjer på Politiskolen på Artillerivej. - Tre personer forsøgte at begå hærværk mod lokalpolitistationen i Hermodsgade. - Fire personer lavede graffiti på flere forskellige bygninger i Gormsgade og Ægirsgade, herunder på Nordeas facade i Gormsgade, hvor der med spraymaling blev skrevet ”Fuck kapitalisme”, lød det i pressemeddelelsen.

- Det er klart et udtryk for, at aktivisterne ikke kan få afløb for deres frustrationer på særlig mange andre måder end gennem aktioner. Vi har en offentlighed, hvor det er svært at komme til orde med en anden mening, siger siger Ejvind Hansen.

Udgangspunktet er kapitalismen

Han peger som eksempel på de økonomiske eksperter.

- De tager alle sammen udgangspunkt i kapitalismen som grundlaget for deres udtalelser. Hvis de forholdte sig kritisk til den, ville de ikke længere kunne fungere som eksperter, for de ville have det forkerte udgangspunkt, siger Ejvind Hansen.

De 14 personer, der nu er på fri fod, og som ikke er blevet varetægtsfængslet, har selv udtalt i en meddelelse, at de gennemførte aktionen, fordi venstrefløjen bliver kriminaliseret af myndigheder og det politiske etablissement.

- Der er også et meget snævert politisk råderum. Enhedslisten er vel det eneste parti, der sætter spørgsmålstegn ved kapitalismen, og sjovt nok synes det som om, at det er et element, som partiet har underspillet, mens det er gået frem i meningsmålingerne, siger Ejvind Hansen.

Overraskende med PET

Han mener også, at det er overraskende, at PET har spillet en rolle i anholdelserne.

- Det handler jo mest om, at der er blevet malet og sprayet med graffitti. Vi kan dog ikke vide, om der ligger mere bag ved.

Foreløbig er de 14 aktivister dog blevet løsladt og sigtet af Københavns Politi.