Forsker: Fire grunde til, at vi vælger privatskoler

Hvert sjette barn pakker skoletasken og rykker i privatskole, viser ny undersøgelse. Fortsætter udviklingen, er der ingen folkeskoler tilbage om ni år, lyder bekymring.

Den fælles folkeskole, hvor direktørdatter og arbejdersøn sidder side om side er truet, viser ny analyse. (Foto: Camilla Faurholdt-Löfvall © DR)

Folkeskolen fylder i år 200 år, men det er der et stigende antal børn, der ikke kan være med til at fejre.

Hvert sjette barn er således blevet trukket ud af folkeskolen og placeret i en privatskole, og det er en stigning på 36 procent siden år 2000. Det viser tal fra tænketanken Cevea, der frygter, at Folkeskolen helt kan forsvinde inden for ti år, hvis udviklingen fortsætter.

Palle Rasmussen er professor i uddannelsesforskning ved Aalborg Universitet. Og han har fire bud på, hvorfor danske elever vælger privatskolen frem for folkeskolen:

Forældre søger en særlig profil

Første bud er friskolerne.

- Friskoler er også privatskoler, og dem er der kommet mange af indenfor de seneste år. Det drejer sig blandt andet om religiøse katolske skoler og muslimske skoler. En væsentlig del sender deres børn i friskoler med en særlig profil, siger han.

Flytter fra socialt udsatte

Andet bud er, at forældre søger væk fra skoler med mange socialt udsatte børn.

- Især i de større byer er der sket en slags polarisering, hvor forældre flytter deres børn fra skoler med mange socialt udsatte grupper til andre skoler. Og selv om de blot kunne flytte dem til en anden folkeskole, så er der mange, der vælger en privatskole, siger han.

Udskolingen søger bogligt løft

Tredje bud handler om ambitiøse forældre.

- Når børnene har klaret 7. klasse i folkeskolen, er der mange forældre, som sender dem i private realskoler i de sidste to skoleår. Simpelthen, fordi forældrene gerne vil have, at deres børn får et bogligt løft i slutningen af deres folkeskole - så de er helt klar til gymnasiet. Det er der nogle privatskoler, der kan sørge for, lyder Palle Rasmussens forklaring.

Forældre åbner friskoler på landet

Fjerde og sidste bud peger på landdistrikternes skolelukninger.

- Efter kommunalreformen er der mange skoler, der er blevet lukket i landdistrikterne, og her er forældre gået sammen om at oprette privatskoler, så deres børn ikke behøver at rejse langt for at komme i skole. Denne type skoler har været i stor vækst, siger han.

Palle Rasmussen tror dog ikke, at der er grund til at frygte, at folkeskolen helt vil lukke, sådan som Cevea frygter:

- Altså, et umiddelbart bud vil være, at det ikke kommer til at gå så galt, siger Palle Rasmussen.

- Der er selvfølgelig et stigende antal elever, der vælger folkeskolen fra, men der er også et loft. Hvis det kommer dertil, at folkeskolen bliver truet af lukning, så tror jeg, der vil blive grebet ind politisk.

FacebookTwitter