Forsker: Forældreulve fører an i drab på husdyr

Ulveforsker peger på tre muligheder for at standse ulveangreb.

(ARKIV) Sidste år var Naturstyrelsen kaldt ud til 95 angreb med mistanke om ulv. Undersøgelser har bekræftet, at det var ulv i 24 af tilfældene (Foto: MORTEN JUHL © Scanpix)

Det er forældre-ulvene, der tager initiativet, når en ulveflok angriber husdyr.

- På baggrund af dna-prøver og ud fra det vi ved om ulves jagtadfærd, må vi formode, at det er forældrene, der angriber. Og så følger resten af flokken med, når byttet er nedlagt, siger seniorforsker, Peter Sunde fra Aarhus Universitet.

DNA-prøverne stammer fra Danmarks største ulveflok, kaldet Stråsø-koblet. De står bag en lang række angreb på især naturplejefår i området mellem Holstebro og Ulfborg.

Vurderingerne er lagt frem i et notat, som Miljøstyrelsen har bedt om for at blive klogere på, hvordan man kan regulere den danske ulvebestand.

Farligt at tage forældrene væk

I notatet ønsker Miljøstyrelsen et svar på, hvordan man eventuelt kan regulere i de angrebsivrige ulve. Her kan det virke oplagt at tage forældreulve væk fra flokken, men det advarer Peter Sunde kraftigt imod.

- Det kan have den konsekvens, at flokkens yngre ulve begynder at strejfe og opsøge menneskelig beboelse i deres søgen efter føde, siger han.

Tidligere forskning har også vist, at tab af et forældredyr medfører forøget risiko for, at familiegruppen går i opløsning, øget dødelighed hos hvalpe samt manglende reproduktion i de følgende år.

Tre muligheder

Det betyder, ifølge Peter Sunde, at man bør fjerne hele flokken, hvis man ønsker at reguleredyrene. Det er i hvert fald den ene af tre principielle muligheder.

- Man kan selvfølgelig fjerne ulvene, men de er altså totalfredet i Europa og beskyttet af EU's habitatdirektiv. Alternativt kan man sætte fårene ind i en ulvesikret indhegning, men hvis man synes, det er for dyrt, så lander vi på den sidste mulighed, hvor man flytter fårene væk fra de områder med ulve, siger Peter Sunde.

Politisk udspil er på vej

Miljø- og Fødevareministeriet har varslet, at der er et nyt udspil på vej.

Udspillet er blevet forsinket et par måneder på grund af ministerskifte i Miljø- og Fødevareministeriet, hvor Jakob Ellemann-Jensen har erstattet Esben Lunde Larsen.

Den nye miljø- og fødevarerminister sagde, da han tiltrådte tidligere på måneden, at han hælder mod, at husdyr som får skal indhegnes, og at oplysning er vejen frem. Det er modsat hans forgænger, Esben Lunde Larsen, som ønskede at indhegne ulvene.

Hos Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti har man også tidligere foreslået at få ulvene indhegnet.

Det nye udspil forventes at blive præsenteret inden for de kommende måneder, oplyser pressechef i ministeriet Jens Fuglsang Edelholt.

Intet unormalt i adfærden

Peter Sunde mener dog ikke, at det kan ske på baggrund af, at danske ulve er særligt aggressive eller angrebssøgende.

- Der er intet i de her data, der tyder på, at danske ulve på nogen måde har afvigende adfærd fra det, vi må betegne som normal ulveadfærd.

Han fortæller videre, at får er det perfekte bytte for ulve, og hvis de ikke er hegnet ind, så vil angrebene finde sted.

- Mig bekendt har der været seks angreb på får, som har stået bag et ulvesikret hegn. Men i alle tilfældene har hegnet været forkert monteret eller defekt, siger Peter Sunde.

FacebookTwitter