Forsker: Forlæng kontanthjælp til iværksættere

Et kompliceret kontanthjælpssystem betyder, at iværksættere løber en stor økonomisk risiko ved at starte egen virksomhed. En løsning er at forlænge kontanthjælpsperioden, mener en ekspert.

Kontanthjælpssystemet er skruet uhensigtsmæssigt sammen, når det kommer til iværksættere, mener John Andersen. (© DR)

Hvad afgør egentlig, om borgere i Danmark får frataget deres overførselsindkomst eller ej, når de starter egen virksomhed?

- Det er svært at forklare indviklede ting uindviklet. Sådan indleder fuldmægtig i Arbejdsmarkedsstyrelsen, Leo Torp, da DR Nyheder henvender sig.

Men vi gør forsøget alligevel:

Er man enlig kontanthjælpsmodtager og starter egen virksomhed op, så ryger kontanthjælpen, hvis kommunen vurderer, at man ikke længere er til rådighed for arbejdsmarkedet.

Populært sagt ryger kontanthjælpen, hvis der er en vis indtjening i virksomheden, og det ikke kun er på hobby-niveau.

Kan også gå ud over ægtefællen

Men den selvstændiges ægtefælle kan også få frataget sin kontanthjælp. Ægtefæller på kontanthjælp har nemlig i udgangspunktet pligt til at forsørge hinanden.

- Derfor skal de også begge to stå til rådighed for arbejdsmarkedet. Ellers kan ingen af dem modtage kontanthjælp, siger Leo Torp.

Så hvis den ene ægtefælle altså "reserverer" sin rådighed til virksomheden og ikke til arbejdsmarkedet - ja, så ryger kontanthjælpen også til den udkårne.

Men det er svært at vurdere, præcis hvornår man er til rådighed og ikke er, når man er ved at starte egen virksomhed op. Det mener Shahid Mahmood, der er direktør i Nyvirk, en privat iværksætterrådgivning i Århus:

- Problemet er, at når man starter virksomhed op og får et cvr-nummer, er det ikke nødvendigvis lige I starten, man står fuldstændig rådighed for arbejdsmarkedet i sin nye virksomhed.

Cvr-nummer betyder nul kontanthjælp

Professor i social innovation, John Andersen, fra Roskilde Universitetscenter står i spidsen for en rapport, der netop er udkommet.

"Iværksætteri i udsatte boligområder" har undersøgt beskæftigelsespolitikkerne i blandt andet Gellerup, Vollsmose og Tåstrupgård.

- Fra iværksætterrådgiverne, de kommunale medarbejdere, private aktører og ikke mindst indvandrerne selv lyder det samstemmende, at det er et problem, at kontanthjælpsmodtagere automatisk får frataget hele deres overførselsindkomst, hvis de får et cvr-nummer.

Indvandrere og andre der forsøger sig som selvstændig løber derfor risikoen for helt at miste deres forsørgelsesgrundlag, lyder en af konklusionerne.

Systemet er skruet uhensigtsmæssigt sammen, mener John Andersen:

- Det afholder mange fra at prøve at blive iværksættere.

Shahid Mahmood mener, at begrebet rådighed for arbejdsmarkedet burde redefineres:

- Man skal vente med at stoppe udbetalingen af kontanthjælp, til iværksætterne rent faktisk er til rådighed for arbejdsmarkedet i deres egen virksomhed og ikke med det samme, siger han.