Forsker: Ofre for stalking bliver ofte udsat for manglende forståelse

Kommuner bør blive bedre til at bekæmpe stalking, lyder det fra Ph.d.-studerende.

100.000 danskere udsættes hvert år for stalking - uønsket kontakt, chikane og forfølgelse af et andet menneske - forsker mener ikke, at mange af landets kommuner gør nok for at hjælpe ofrene. Arkivfoto (Foto: © Halfdan Skjerning, © Colourbox)

Flere end 100.000. Så mange danskere blev stalket i 2016.

Sådan lød det fra regeringen, da de lancerede deres "Stop stalking"-udspil samme år.

Men to år efter er der fortsat store problemer med indsatsen.

Kommuner og politi har svært ved at hjælpe de personer, der er udsat for stalking, og når man ikke får hjælp, så fortsætter stalkingen, lyder det fra Dansk Stalking Center.

Og det kan ifølge centeret føre til psykiske skader.

Sille Schandorph Løkkegaard, Ph.d.-studerende på Institut for Psykologi ved Syddansk Universitet, mener, at landets kommuner mangler deciderede tiltag og drejebøger, når det kommer til at hjælpe de stalkingudsatte.

- Ofte er en stalkingudsat person blevet stalket i flere år, derfor er det vigtigt, at der er et system, der er klar til at reagere, når de rækker ud og beder om hjælp, siger hun.

Sille Schandorph Løkkegaard foreslår et trinsystem, hvor de, der møder de stalkede, får en øget viden omkring emnet, og hvad stalking er.

Derefter skal der i kommunen være en fast plan for, hvordan man hjælper den stalkingudsatte videre.

Svært at få hverdagen til at hænge sammen

Sille Schandorph Løkkegaard forklarer, at en person, der har været udsat for stalking i en længere periode, kan udvikle PTSD, posttraumatisk stresslidelse, og at det kan være invaliderende for deres tilværelse.

Hun har undersøgt knap 200 mødre, der blev udsat for stalking af en tidligere kæreste, og tre ud af fire havde tegn på PTSD.

- Når man bliver stalket, er der konstant en fare, som man ikke ved, hvornår vil dukke op. De går hele tiden og er på vagt for, hvornår der kan ske noget. Det kan gøre det svært at få hverdagen til at fungere.

Derfor mener Sille Schandorph Løkkegaard også, at det er vigtigt, at kommunerne er hurtige til at reagere, når en person siger, at de er blevet udsat for stalking, så man så hurtigt som muligt kan stoppe stalkeren og hjælpe den stalkingudsatte.

Mødt med manglende forståelse

I Esbjerg Kommune er der indført nye tiltag for at hjælpe ofrene for stalking. Her har kommunen og det lokale politi været på seminar omkring stalking, hvilket har ført til nye retningslinjer for, hvordan man agerer, når en borger bliver stalket.

Og netop projektet i Esbjerg er ifølge Sille Schandorph Løkkegaard vejen frem. Hun forklarer, at noget af det afgørende er, hvordan de stalkingudsatte bliver mødt.

For de stalkingudsatte er det nemlig afgørende, at de får tilknyttet en fast fagperson, som forstår dem og lytter til dem.

- Alt for ofte bliver de mødt med manglende forståelse og bruger meget tid og energi på at forklare, hvad de oplever, siger Sille Schandorph Løkkegaard.

Hun mener også, at det er vigtigt, at den generelle befolkning forstår, at stalking er et seriøst problem - både for samfundet og for den enkelte der bliver udsat for stalking.