Forsker om Annette Heicks fedmekritik: Overvægtige børn kan sagtens have det godt

Overvægtige børn kan sagtens trives og leve et sundt liv, siger forsker, som mener, at Annette Heick har et forsimplet syn på fedme.

Annette Heick har i en klumme kritiseret, at forældre lader deres overvægtige børn spise pomfritter og drikke cola. (© dr)

Det kan godt være, at det lige umiddelbart ser voldsomt ud, når et overvægtigt barn sidder og skyller en hel bakke pomfritter ned med en flaske sodavand.

Men det betyder ikke, at barnet af den grund har det dårligere end de mere normalvægtige kammerater nede i skolen, på fodboldholdet eller i fritidshjemmet.

Det siger Ditte-Marie From, adjunkt og forsker ved Roskilde Universitet, som i 2013 stod bag ph.d.-afhandlingen ”De sunde overvægtige børn”.

Her interviewede hun en række overvægtige børn, der var på kursus for at blive sunde igen.

- Det overraskende var, at stort set alle kunne fortælle om et liv med venskaber, fritidsaktiviteter og en aktiv hverdag. De levede det sunde liv, som ikke kun handler om fysisk sundhed, men også dækker over mental og social trivsel. Derfor skal vi passe på med de hurtige konklusioner om, at overvægtige børn mistrives, siger hun.

Mishandling af fede børn

Meldingen kommer efter skuespiller og debattør Annette Heick har udtalt, at der i hendes øjne er tale om børnemishandling, når forældre lader deres overvægtige børn mæske sig i fedende og kalorierige mad- og drikkevarer.

Det sker, efter hun så et forældrepar, som lod deres søn spise en stor bakke pomfritter, mens han drak en cola.

- Forældrene er helt sikkert gode og varme forældre, der vil deres barn det bedste, men hvordan søren kan de både ville deres barn det bedste og så lade ham sidde og smøre endnu mere fedt på en krop, som på denne måde bliver en sten om hans hals resten af livet?, skrev Annette Heick i BT.

Det har efterfølgende skabt en del debat på både de sociale medier og af Landsforeningen for Overvægtige - Adipositasforeningen - hvor næstformand Christina Villendrup Lyng har betegnet det som både diskriminerende og krænkende, hvis folk begynder at blande sig i andres overvægt.

Karikeret syn på overvægtige børn

Selvom Ditte-Marie From er helt med på, at overvægtige børn har større risiko for at få alvorlige livsstilssygdomme, så betegner hun det som ”et forsimplet syn”, hvis man per automatik går ud fra, at de har det dårligere end deres normalvægtige kammerater.

- Debatten om overvægt bliver karikeret af en sådan udtalelse, og jeg tror hverken de overvægtige børn eller deres forældrene har særlig meget glæde af at blive sat i bås på den måde, siger Ditte-Marie From og fortsætter.

- Der er intet usædvanligt i Annette Heicks udtalelser, hvor hun appellerer til forældrenes skyld og skam. Men spørgsmålet er, hvad hun vil opnå, ud over at stille forældrene til ansvar.