Forsker om imamer i dokumentar: De repræsenterer et fåtal

Imamerne i TV 2-dokumentaren 'Moskeerne bag sløret' repræsenterer et meget lille mindretal, understreger dansk islamforsker.

Imam Abu Bilal prædiker i Grimhøj-moskeen i Aarhus, som også er med i dokumentaren 'Moskeerne bag sløret'. (Foto: BRIAN RASMUSSEN © Scanpix)

Islamforsker Niels Valdemar Vinding har ikke meget til overs for de imamer, der prædiker om blandt andet stening i TV 2- dokumentaren 'Moskeerne bag sløret'.

- Det er en afmægtig og ynkelig islam, vi ser her, siger forskeren fra Københavns Universitet.

- Det er ekstremt konservative og islamistiske imamer. Det er der ingen tvivl om, og det er et meget lille mindretal af imamer, der har de holdninger og arbejder på den måde, som vi får indblik i i denne dokumentar, fortsætter Niels Valdemar Vinding.

Imamer flirter med ketteri

I det første afsnit af dokumentaren besøger to undercover-journalister den omstridte moske på Grimhøjvej i Aarhus, hvor imam Abu Bilal blandt andet underviser i, hvilke blodige straffe der ifølge Koranen følger med blandt andet utroskab, herunder stening.

Derudover hører man en foredragsholder i Grimhøj-moskeen rådgive en gruppe muslimske kvinder om, hvordan de skal slå deres børn, hvis de ikke beder. Og han fortæller, at det ifølge Koranen er forbudt for muslimske kvinder at arbejde sammen med mænd.

Men det er ikke de mest kyndige folk på området, vurderer Niels Valdemar Vinding.

- De virker uuddannede, og det virker som om, de ikke har nogen ledelse. De tager sig nogle privilegier, som islam overordnet set ikke tildeler dem. De udtaler sig om islamisk ret og om straffe, de prædiker, og de leder bønnen og så videre, siger forskeren.

- Den her form for konservativ, islamistisk islam minder om kætteri, fordi de sætter sig selv i guds sted, når de tager det på sig selv at udlægge guds straffe, fortsætter han.

Langer ud efter dokumentar

Det billede af danske moskeer, som hænger fast på nethinden efter første afsnit af 'Moskeerne bag sløret', er ifølge Niels Valdemar Vinding langt fra retvisende for, hvilken slags islam den typiske danske muslim praktiserer.

- Jeg vil gætte på, at mellem fem og otte procent af de praktiserende muslimer kommer sådan nogle steder. Efter min bedste overbevisning er det i en lille håndfuld moskeer, hvor man gør sådan nogle ting. Hvor man prædiker og taler på den her måde, siger islamforskeren.

- Det er meget lille fåtal, og folkene bag dokumentaren ved jo godt, hvad de vil have. De henvender sig jo også til de steder, hvor de ved, der er garanti for at finde brodne kar og for at finde folk, der taler bål og brand og den værste omgang sharia,

Han mener, at man kunne have talt med mange andre imamer i Danmark, som ville have sagt nogle meget mere mindelige, moderate og eftertænksomme ting.

- Det her er ikke særligt udbredt og sandsynligvis et problem, der er blæst ud af proportioner, understreger han.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1128762847174238