Forsker om islandsk bitcoin-tyveri: Det er Det Vilde Vesten

Kryptovaluta-markedet er i dag at sammenligne med Klondike, da guldfeberen rasede på sit højeste.

Flere af computerrøverierne fandt sted i Islands sydvestlige region Reykjanes. (Foto: © STAFF, Scanpix)

Hvorfor stjæler man 600 computere? Og hvor er de?

De spørgsmål er fortsat ubesvarede, efter at det for fire dage siden kom frem, at 600 computere, der blev brugt til at udvinde bitcoin, er blevet stjålet fra islandske datacentraler i løbet af december og januar.

Islandsk politi har arresteret 11 personer i forbindelse med røverierne, men leder stadig efter de forsvundne computere.

Ifølge Preben Mejer, der er fremtidsforsker og CEO for Radr - et firma, der blandt andet arbejder med IT-rådgivning - så er det ikke et decideret bitcoin-tyveri, som det ellers bliver kaldt flere steder.

- Når jeg læser det, der er skrevet om de her computere, så ser det ikke ud til, at der har været bitcoins på selve computerne. Så det svarer til, at tyvene har stjålet gravemaskiner, som de vil bruge til selv at grave eller "mine" efter bitcoins, siger han.

Det er ikke det første tyveri, hvor gerningsmændene er gået efter bitcoin eller andre former for kryptovaluta.

Så sent som 26. januar i år blev en af Japans førende børser for handel med kryptovalutaer hacket, og værdier svarende til knap 3,2 milliarder danske kroner blev stjålet.

En børs for kryptovaluta er en hjemmeside, hvor man kan handle med forskellige kryptovalutaer - meget ligesom almindelig handel med valuta.

Den slags tyverier vil vi se flere af i fremtiden.

Det forklarer Preben Mejer, der har fulgt kryptovalutaens udvikling de seneste år med stor interesse.

- Markedet for kryptovaluta er ligesom Klondike i Det Vilde Vesten, siger han.

- Alle vil have en bid af kagen og søge lykken, mens det er noget værd. Ligesom med guldfeberen vil der være nogle få, der stjæler andres hakker og skovle. Især på Island - folk køber og hamstrer de her computere og flyver dem til Island, fordi strømmen er billig. Når man "graver" efter bitcoins, kræver det meget strøm. Derfor er Island et populært sted for de her lykkejægere.

Sikkerheden halter efter

Ifølge Preben Mejer er det ikke sikkert, at bitcoin findes på markedet for kryptovalutaer på lang sigt. Men han er sikker på, at der vil være kryptovalutaer i fremtiden.

Markedet er stadig relativt nyt territorium. Derfor er sikkerheden meget svingende hos flere af de steder, der opbevarer store mængder af kryptovaluta.

- Episoden i Japan var et bankrøveri, hvis vi skal blive i Det Vilde Vesten-termer. Ligesom sikkerheden ikke var god nok i bankerne dengang i 1800-tallet, så kan hackere udnytte den dårlige sikkerhed, der er på de her børser, siger Preben Mejer.

Nogle steder har man dog haft nogenlunde succes med at holde på guldet.

- Der findes en filial i USA, der hedder Coinbase. De arbejder med at opbevare digital valuta som bitcoin, ligesom en normal bank, og de går meget op i sikkerhed. Jeg kender ikke alle detaljer, men deres "bankboks" er stort set offline hele tiden. Når bankboksen ikke er online, er det næsten dobbelt så svært for hackere at bryde ind i den og stjæle indholdet, siger han.

Hvis man har bitcoins liggende på sin computer, så kan man godt tyverisikre dem. Preben Mejers bedste råd er at kopiere sine bitcoins og lægge dem over på et USB-stik, og derefter slette dem på computeren.