Forsker om økologisk kvægbrug: Forbrugere tror, at køerne har levet et lykkeligt liv

Der findes næppe lykkelige malkekøer i dansk mælkeproduktion. Heller ikke i økologi.

(ARKIV) Hvert år i april afholder økologiske landmænd i samarbejde med Arla øko-dagen, hvor folk i alle aldre kan se køerne 'danse' ud i den friske forårsluft efter en hel vinter i stald. (Foto: Jens Nørgaard Larsen/Scanpix 2011) (Foto: © Jens nøRgaard Larsen, Scanpix)

Der vil være protester, når økologiske landmænd i hele Danmark lukker stalddørene op og lader deres køer komme på græs efter en lang vinter i stalden.

Den såkaldte øko-dag, der er tilløbsstykke for adskillige danske børnefamilier, får nemlig også besøg af veganersammenslutningen Go Vegan, der vil demonstrere med bannere, skilte og foldere. De mener nemlig, at industrien med begivenheden, de kalder 'køernes festdag', tegner et skønmaleri af den økologiske malkeko.

- Alle skal kende virkeligheden bag industriens glansbilleder. Derfor tropper vi op ved gårde flere steder for at oplyse og bryde illusionen om, at det, der foregår i mælkeindustrien – økologisk eller ej – er foreneligt med familiehygge på en dejlig forårssøndag, sådan skriver Go Vegan på deres Facebook-event for demonstrationen.

Og selvom de økologiske køer på en række punkter har bedre forhold end de konventionelle, er der da også velfærdsproblemer, som de to produktioner har til fælles, forklarer professor i bioetik ved Københavns Universitet, Peter Sandøe.

- Nogle forbrugere tror måske, at køerne har levet et lykkeligt liv, når de køber økologiske mejeriprodukter. Men sådan er virkeligheden ikke helt. Økologisk produktion er stadig produktion med udfordringer for velfærden.

En ko har følelser

I konventionel produktion er der krav om, at koen skal være sammen med sin nyfødte kalv i 12 timer, mens de i økologisk landbrug får 24 timer sammen, inden de af hensyn til produktionen tvinges fra hinanden.

I begge tilfælde vil både ko og kalv opleve et tab, påpeger Peter Sandøe.

- Køer er sociale væsener med følelser. Der er ingen tvivl om, at en ko, der lige har kælvet, er stærkt knyttet til sin kalv, og kalven er stærkt tilknyttet til sin mor. Der vil der være følelser af tab, angst og afsavn, når man skiller dem ad.

Et halvt år i frisk luft

Den økologiske ko får, modsat koen i det konventionelle kvægbrug, økologisk grovfoder og den har også en smule mere plads.

Desuden har koen, som netop er det øko-dagen fejrer, et minimum 150 dage på græs. Fra 15. april til 1. november skal køer og kalve i økologisk kvægbrug græsse i mindst skes timer om dagen.

- Men langt hovedparten at deres liv går dyrene altså i nogenlunde de samme stalde. Og både konventionelle og økologiske køer fremavles og fodres med henblik på at opnå den størst mulige mælkeydelse, siger Peter Sandøe.

Han understreger, at der i økologien også er køer, der har svært ved at klare produktionspresset og derfor plages af dårlige klove og yverbetændelse.

- Så hvis man modstander af moderne, industrialiseret mælkeproduktion, skal man nok helt holde sig fra at drikke mælk eller spise ost.