Samfundets krav til forældre om at involvere sig i børnenes liv, kan få dem til at tage metoder som gps-overvågning på børnenes telefon i brug. Det siger Allan Westerling, der er børne- og familieforsker på Roskilde Universitet.
Han ser en stigende tendens til, at forældrene gerne vil kontrollere og styre, hvad deres børn går og laver, når de ikke er indenfor hjemmets fire vægge.
- Det kan være et udtryk for en måde at møde de her krav om, at forældre skal involvere sig i deres børns liv, og der kan denne app virke som en let mulighed for at være deltagende i børnenes liv.
I en rundspørge, som analyseinstituttet Wilke har lavet for Jyllands-Posten blandt forældre til børn på 0-15 år, svarer 40 procent af forældrene ja til, at det kan være en god ide at overvåge deres børn via applikationer til mobiltelefoner.
Det adskilte familieliv presser forældrene
Allan Westerling opfordrer forældrene til at overveje det meget grundigt, ender de tyer til at installere applikationer på børnenes telefoner, der kan holde øje med, hvor de opholder sig.
For med overvågning bevæger forældrene sig væk fra bare at involvere sig i børnenes liv, vurderer han.
- Jeg tror, vi er inde i en gråzone, hvor der går en tynd linje mellem at være involveret og kontrollerende. Man kan se de her apps som et utryk for at ville kontrollere og styre de her børns liv.
- Det er en del af en bredere tendens, hvor vi voksne i stigende grader med til at lægge nogle rammer ned over børns liv og styre børns liv, siger Allan Westerling.
Forskere mener, det kan skade barnet
Andre forskere lægger dog ikke fingrene imellem, og tager klart afstand fra forældrenes påfund.
- Det, synes jeg, er forkasteligt. Børn har jo også ret til et privatliv, siger Grethe Kragh-Müller, børneforsker og lektor ved Institut for Uddannelse og Pædagogik ved Aarhus Universitet, til Jyllands-Posten.
Hun mener, at det kan skade børn at være under den form for overvågning fra deres forældre og får opbakning af psykolog og familieterapeut Ulla Dyrløv, som kalder resultatet af rundspørgen for meget ubehageligt.
- Det påvirker barnet rigtig meget og kan i værste fald ødelægge tilliden mellem barnet og forældrene, siger hun til avisen.
I skoleelevernes organisation, Danske Skoleelever, er de også bekymrede for den nye tendens, som formand, Miranda Wernay Dagsson, kalder "ekstrem". Hun frygter, at det kan betyde et tillidsbrud mellem børn og forældre, siger hun til Ritzau.