Forsker om parforhold: Vi lever efterhånden som chimpanser

Vi går til og fra hinanden, som vi har lyst til. Lidt ligesom aber, siger forsker.

Forsker mener, at vi lever mere og mere som chimpanser. (© DR / Colorbox)

Vi opfører os mere og mere som chimpanser.

Det siger adfærdsforsker og primatolog Jill Byrnit fra Syddansk Universitet til P1 Morgen.

Hun mener, at det gør sig særligt gældende í Skandinavien.

Som eksempel nævner hun parforholdet. En kvinde får måske et barn med en mand, men bliver ikke nødvendigvis sammen med ham. I stedet bliver kvinden og manden skilt, og kvinden går sammen med sine veninder til en ny mand måske dukker op.

- Ligesom chimpanserne, går vi til og fra hinanden, som vi har lyst, siger Jill Byrnit.

Mand og kvinde har dårligt brug for hinanden

Hun peger også på, at kønnene dårligt har brug for hinanden længere. Manden og har ikke brug for kvinden og omvendt.

- Vi har sådan set kun brug for hinanden til sex, siger Jill Byrnit.

Samfundet sørger for alt

Før i tiden var familien også en måde at klare sig igennem på. Den sikrede mad, tryghed mod ydre farer, og den garanterede, at der var nogen at forplante sig med. I dag er det meget samfundet, som sikrer trygheden, meneer Jill Byrnit.

Hun peger på, at selv om der kan siges meget godt om velfærdssamfundet, så fungerer det også som en slags overstruktur, der varetager de behov, som vi hjalp hinanden med før i tiden.

- På den måde kommer parforholdet meget til at handle om sex og om at have det godt sammen, og det er jo flygtige størrelser. For du kan være godt træt af din udkårne, og du kan ret beset ögså finde en anden at have sex med, siger Jill Byrnit.

Glemmer fællesskabet

Hun peger på, at amerikanerne blandt andre har indrettet sig på en anden måde, hvor man har større respekt for, at folk er bundet sammen - måske på grund af den mindre stat.

- I USA der giver man den nye nabo en kurv i indflytningsgave, fordi man ved, at man bliver nødt til at skabe et sammenhold. Det har man lidt glemt at gøre i Danmark, slutter hun.

Facebook
Twitter