Forsker om vindmøller: Vi nærmer os størrelser, som vi ikke turde drømme om

Danmark er blevet en ledestjerne, lyder det efter dansk verdensrekord i vindkraft.

Danmark satte i 2013 verdensrekord. På årsplan kom hele 33,8 procent af danskernes strømforbrug fra vindkraft. (© colourbox)

Danmark er tilbage som et verdens energimæssige forbilleder.

Det konkluderer Peter Hjuler Jensen fra Danmarks Tekniske Universitet, efter at tal fra Energinet.dk viser, at Danmark i december satte verdensrekord i vindkraft.

Det skete, da 57,4 procent af al den strøm, vi brugte i december, kom fra vindmøller.

- På flere måder er Danmark en slags ledestjerne inden for vindkraft, siger Peter Hjuler Jensen, der er viceinstitutdirektør i DTU Vindenergi, til DR Nyheder.

- Vi turde ikke drømme om det

Han fastslår dog, at Danmark i en årrække har været det land i verden med det relativt største vindforbrug.

- Men nu begynder vi at nærme os størrelser, vi ikke turde drømme om, da vi startede vindkraftudviklingen, siger Peter Hjuler Jensen.

- Vi har i dag en størrelse på produktionen af vindkraft i el-systemet, som hele verden ser på, siger han.

Vindkraft oversteg 100 procent på årets korteste dag

De danske tal for vindkraft gemmer på flere verdensrekorder:

Foruden julemåneden, hvor 57,4 procent af Danmarks strøm kom fra vindmøller, kom hele 33,8 procent af danskernes årlige strømforbrug fra vindkraft.

Det er første gang, at noget land kommer over en tredjedel, og på et enkelt døgn - den 21. december - producerede vindmøllerne mere strøm end danskernes samlede forbrug, altså over 100 procent.

Arbejder på at blive uafhængig af udenlandsk strøm

Det havde ingen troet muligt for bare få år siden, siger Peter Hjuler Jensen.

På vindstille dage køber Danmark dog stadig strøm fra vores nabolande, men også på dette område går det fremad, siger han.

- En af de ting, som blandt andet Energinet og universiteterne arbejder med, er netop, hvordan man kan udvikle teknologier sammen med industrien, så vi kan få en meget større andel af vindkraft i el-systemet uden at være så afhængig af udlandsforbindelserne.

Facebook
Twitter