Forsker om vores mobiladfærd: De fraværende er nærværende et andet sted

Diskussioner om mobiladfærd handler i virkeligheden om, at to slags nærvær støder sammen: Den i rum og den i tid, siger forsker.

I dag behøver man ikke være i samme rum for at være tilstede eller nærværende, det mener Søren Schultz Hansen, der er erhvervsforsker ved CBS. (Foto: © Christian Liliendahl, Christian Liliendahl)

Når dine venner eller familie tjekker en besked, lige så snart den bipper ind på telefonen, eller sidder og bladrer på skærmen med tommelfingeren, så er der ikke tale om, at de er fraværende.

De er faktisk nærværende - bare ikke med dig.

Det mener erhvervsforsker ved CBS Søren Schultz Hansen, der i ni år har studeret de ’digitalt indfødte’, den generation, der er vokset op med mobiltelefoner og sociale medier.

-Når jeg beskriver de digitalt indfødte, så ser jeg en generation, som simpelthen dyrker en anden form for nærvær, et nærvær der udspiller sig i tid i stedet for i rum.

Tilstedeværelse over for ’tiltideværelse’

Søren Schultz Hansen mener ikke, det er rigtigt at fokusere på nærvær og fravær, når man taler om danskernes mobiladfærd. For der i virkeligheden tale om to forskellige typer af nærvær, siger han.

- Der er i virkeligheden to verdener, der støder sammen. En verden, der dyrker tilstedeværelse og en verden, der dyrker det, som jeg i mine studier vælger at kalde til-tideværelse, siger han.

Tid er lige så vigtig som rum

Mobiltelefonen har gjort os uafhængige af rum, så man ikke behøver at være fysisk sammen for at være sammen.

Til gengæld er vi i stedet blevet mere afhængige af tid. Det er nærmest uhøfligt ikke at svare på en besked fra sociale medier eller sms lige så snart, man har modtaget den.

- Så dem, der sender en sms, de ved jo udmærket godt, at modtageren har 'hørt' min besked. Det vil sige, at hvis man ikke svarer med det samme, altså hvis man ikke dyrker nærvær i tid, så er det fordi, jeg bliver nedprioriteret, og så er jeg blevet ignoreret med vilje, siger Søren Schultz Hansen.

Han medgiver, at det kan virke enormt irriterende, hvis man sidder over for en person, der hele tiden svarer på beskeder, mens man taler sammen.

- Men det er lige så skrækkeligt irriterende i virkeligheden for dem, der dyrker nærvær i tid, hvis man prioriterer nærværet i rum, siger han.

Det store dilemma

De to typer nærvær stiller os over for et dilemma, for i det øjeblik mobilen vibrerer, skal vi beslutte os for, hvem vi nedprioriterer – den person, vi sidder overfor, eller den person, der prøver at kontakte os gennem mobilen.

Og det er det dilemma, vi skal tale om, i stedet for at tale om tab af evnen til at være nærværende.

- Hvis man bare tænker, at det her er et spørgsmål om nærvær, så har man i virkeligheden bare valgt nærvær i rum over nærvær i tid, og så har man ikke forstået, hvad det er for et helt grundlæggende dilemma, nemlig om man skal være til stede i tid eller rum, siger Søren Schultz Hansen.Voxpop:Hvor hutigtg skal man svare på en besked på mobilen? Vi har spurgt fire ’digitalt indfødte’ i køen til X Factor-audition:

Lasse Elbæk. (© (c) DR)

Lasse Elbæk, 22 år

-Det afhænger af, hvem der skriver til en. Hvis det er ens mor for eksempel, så kan man jo godt lige være lidt hurtigere, end man plejer, fordi det er jo en, man har kær.

-Men altså 2-3 minutter så skal man have svaret, sådan ca.

-Vi er på de sociale medier hele tiden og det er vigtigt at vi hele tiden er ’connected’ til dem omkring os. Og der vil jeg da mene, at mange kan godt synes, det er uhøfligt, hvis man ikke er hurtig på tasterne og hurtig til at svare tilbage på en besked eller, hvad det nu er, man modtager.

Thomas Rasmussen. (© (c) DR)

Thomas Rasmussen, 27 år

-Inden for en halv time. Ellers så har jeg ikke tid til at vente på svar. Så kan jeg godt finde noget andet at lave - altså man behøver ikke at svare, men i mellemtiden, så har jeg jo nok fundet noget andet at lave. Især hvis det er ens venner, så er det indenfor en halv time.

Maria Hyltoft. (© (c) DR)

Maria Hyltoft, 36 år

-Jeg tænker faktisk, at man skal svare samme dag, men hvis jeg ikke lige orker det, så kan der godt gå fire-fem dage, inden jeg svarer. Men så synes jeg også, at jeg er uhøflig.

Louise Haugnes. (© (c) DR)

Louise Haugnes, 25 år

-Hvis det er noget vigtigt så synes jeg da, man skal svare hurtigt. Og det kommer også an på, hvor det er - for hvis det er messenger (facebook), så kan man jo se, om beskeden er blevet set, og hvis så personen ikke svarer, så er det jo lidt uhøfligt. Jeg svarer altid med det samme.