Forsker: Radikaliserede bliver mødt med effektiv indsats

Københavns Kommune får flere henvendelser om unge, der kan være radikaliserede. Det er et godt tegn, fastslår terrorforsker.

Det er en glimrende ting, at antallet af bekymringshenvendelser er steget markant i Københavns Kommune, siger terrorforsker. (© DR Nyheder)

På 18 måneder har Københavns Kommune modtaget 109 henvendelser om unge, som måske er ved at blive radikaliseret. Til sammenligning fik kommunen blot 49 henvendelser i hele perioden fra 2010-2013.

Og det kan være en god ting, mener den svenske terrorforsker Magnus Ranstorp, som har været formand for den ekspertgruppe, der har hjulpet Københavns Kommune i anti-radikaliserings-spørgsmål.

- Jeg tror, at det er et resultat af øget kendskab til problemet, siger han.

Eksplosive radikaliserede rockstjerner

Af de 109 henvendelser, som Københavns Kommune har modtaget, er det hver tredje, som bliver fundet så alvorlig, at kommunen indleder et forløb med en mentor eller en familiecoach, som skal komme den potentielt radikaliserede til undsætning.

- Det viser, at man er blevet mere effektiv til at gøre en indsats, og at man også sørger for, at man ikke misser nogen. Man vil hellere være for forsigtig, siger Magnus Ranstorp.

Og det er vigtigt, at der bliver sat ind fra kommunernes side, allerede når man får kendskab til en potentiel letpåvirkelig ung, som kan være ved at blive radikaliseret.

Hvis de først tager af sted til Syrien for at deltage i krigen, så er skaden for alvor sket, forklarer Magnus Ranstorp

- De kan komme hjem og blive rockstjerner i et ekstremistisk, yderligtgående miljø. De bliver som en usikret håndgranat, der kan eksplodere når som helst.