Forsker: Regeringens behandlingsgaranti er urealistisk

En behandlingsgaranti på en måned på et offentligt sygehuse er ikke realistisk , siger professor i sundhedsøkonomi Jes Søgaard. Regeringens behandlingsgaranti træder ellers i kraft på mandag.

Behandlingsgarantien gælder fra mandag. (Foto: DR © DR)

En behandlingsgaranti på en måned på et offentligt sygehuse er ikke realistisk, siger professor i sundhedsøkonomi Jes Søgaard.

Regeringens behandlingsgaranti træder ellers i kraft på mandag.

Ifølge den skal alle patienter - også dem med småskavanker - behandles senest en måned efter de er blevet henvist af deres praktiserede læge. Ellers har de krav på at blive sendt videre til behandling på et privathospital.

Pres på presset system

- Det vil betyde et ganske alvorligt pres på et i forvejen presset hospitalssystem, siger Jes Søgaard til Radioavisen.

- Vi hørte for et par uger siden, at 19 ud af 25 store kirurgiske afdelinger på danske sygehuse meldte ud, at det var de simpelt hen ikke gearet til, fortsætter han.

- Man siger, at konkurrence er godt, og det er det også i en eller anden teoretisk forstand. Men for det første er der allerede meget stor konkurrence i det danske sundhedsvæsen. og for det andet viser stort set alle undersøgelser, der er lavet af udenlandske forskere, for eksempel i OECD og nordiske forskningsmiljøer, at det danske sygehusvæsen er ganske, ganske effektivt, siger Jes Søgaard.

Tab på mellem 400 og 600 millioner

Danmarks offentlige sygehusvæsen er imidlertid ikke klar til at foretage mindre indgreb på meget kort tid, sådan som regeringen nu kræver. Det vurderer professor Jes Søgård

- For de offentlige hosptlaer er det et problem, for de er ikke gearet til det. det er noget med at lave om på nogle prioriteringer, hvor man hidtil har sagt, at det er de alvorlige lidelser, der er prioriteret højst.

Jes Søgaard spår, at man formentlig i fremtiden hvert år skal henvise 25.000 patienter mere end i øjeblikket til private hjospitaler.

- Det er sådan set okay, siger han. Men økonomien bliver taget ud af de offentlige sygehuse. De mister mellem 400 og 600 millioner kroner på det, siger han til Radioavisen.

Facebook
Twitter