Forsker rystet: Dobbelt op på psykose-medicin

Ny undersøgelse dokumenterer et alarmerende forbrug af medicin til patienter på Psykiatrisk Center Glostrup, mener forsker.

Alt for mange psykisk syge patienter, der har været indlagt på Psykiatrisk Center Glostrup, har fået alt for høje doser antipsykotisk medicin. (© Colourbox- arkiv)

Alt for mange psykisk syge patienter, der har været indlagt på Psykiatrisk Center Glostrup, har fået alt for høje doser antipsykotisk medicin.

Det mener John Teilmann Larsen - der er psykiater og klinisk lektor på psykiatrisk afdeling i Odense - på baggrund af en endnu ikke offentliggjort undersøgelse af medicinforbruget på de psykiatriske afdelinger i Region hovedstaden.

- Det er overraskende, og jeg er lidt rystet over at se, at det har så stort et omfang, siger han til DR Nyheder. John Teilmann Larsen er specialelæge i psykiatri og klinisk farmakologi. Han forsker i antipsykotisk medicin og har 15 års erfaring på området.

Dobbelt så stor dosis

Undersøgelsen, som DR Nyheder er kommet i besiddelse af, blev sat i værk, efter netop kritik af medicineringen på Psykiatrisk Center Glostrup.

DR Nyheder har bedt John Teilman Larsen om at læse undersøgelsen. Han hæfter sig blandt andet ved at, det konkluderes, at der på Glostrup "gives jævnligt doser på mindst 80 mg" af den antipsykotiske medicin Zyprexa. Det er dobbelt så meget som den anbefalede maksimale dosis. Det ville ikke ske på den psykiatriske afdeling i Odense, fortæller John Teilmann Larsen.

- Det er større doser, end vi nogensinde giver, hvor jeg arbejder til daglig, og jeg formoder ikke at vores patienter er meget anderledes, siger John Teilmann Larsen.

Alvorlige bivirkninger

I undersøgelsen fremgår det også, at der på blot to en halv måned har været 45 eksempler på, at patienter har fået døgndoser af Zyprexa på 100 mg eller mere.

- Jeg mindes ikke at have haft eller set patienter, der behandles med så store doser. De bliver udsat for potentielt alvorlige bivirkninger, herunder vejrtrækningsstop, som kan være dødeligt forløbende, siger han.

John Teilmann Larsen mener, at så store doser medicin skal testes under kliniske forsøg, før man giver det til patienter i det omfang, det sker på eksempelvis Glostrup.

Også et problem andre steder

- Der er overhovedet ikke dokumentation for at anvende så store doser. Man bør ikke rutinemæssigt anvende en behandling, der afviger så meget fra det, der er dokumentation for, siger han.

Det er dog ikke kun Psykiatrisk Center Glostrup, der bruger store doser medicin. På Både Psykiatrisk Center Glostrup og Psykiatrisk Center Hvidovre "får knap halvdelen af alle patienter på et tidspunkt døgndoser af olanzapin (det antipsykotiske middel også kendt under navnet Zyprexa), der ligger over det anbefalede niveau," står der i undersøgelsen.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra Region Hovedstaden om den endnu ikke offentliggjorte undersøgelse.

Har du oplevet overmedicinering på en psykiatrisk afdeling i Region Hovedstaden, kan du skrive til os på psykiatri@dr.dk

Facebook
Twitter