Der ligger en klar økonomisk kalkule bag, når SAS vælger at oprette et datterselskab i Irland, som skal drive to baser i henholdsvis Spanien og London. Men etableringen af nye baser kan komme til at få konsekvenser for danske SAS-ansatte.
Det vurderer Jørgen Stamhus, der er arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet.
- Udflytningen kommer til at presse løn- og ansættelsesvilkår. Hvor stort presset bliver, kommer dog blandt andet til at afhænge af hvilken løn, de kommer til at tilbyde til deres ansatte på de nye baser i London og Spanien, siger han.
SAS har tidligere i dag forklaret til DR Nyheder, at udflagningen af dele af SAS skyldes, at de kan spare på lønomkostningerne, da medarbejdere ikke skal have lige så meget løn uden for Skandinavien.
Arbejdsmarkedsforsker Jørgen Stamhus fortæller, at SAS benytter sig af det princip, man kalder 'regel-shopping'.
- Man udnytter de andre landes regler og vilkår for ansatte, som måske er mere lempelige, end de er i Danmark, siger han.
Flere forskellige overenskomster
Udflagningen betyder, at SAS-ansatte kommer til at køre med forskellige overenskomster afhængigt af, om de er ansat inden eller uden for Skandinaviens grænser.
Ifølge Jørgen Stamhus fra Aalborg Universitet kommer lønvilkårerne fra de danske ansatte også til at afhænge af, hvordan SAS vil bruge deres udenlandske arbejdskraft fremadrettet.
- Der kan ske det på sigt, at der bliver fløjet personale ind fra de udenlandske baser, der skal flyve fra for eksempel Danmark, og som er på en anden overenskomst end de skandinaviske ansatte. Det vil kunne presse løn- og ansættelsesvilkårerne yderligere, siger forskeren, der forudser, at udflagningen kan føre til uro blandt de danske medarbejdere.
- Vi har set tidligere, at når personalet bliver trykket på deres løn- og ansættelsesvilkår i Danmark, så har det givet uro på arbejdspladserne, siger han.
I første omgang drejer det sig om 'en håndfuld fly', som flyttes til baser uden for Skandinavien, oplyser SAS til DR Nyheder. Planen skal ifølge en pressemeddelelse være effektueret i efteråret 2017.