Forsker: Snowden-fly i København udstiller vores særlige forhold til USA

Det er opsigtsvækkende, at et amerikansk regeringsfly til Edward Snowden fik lov til at lande i København, siger DIIS-forsker.

Snowden-sagen viser det særlige og tætte forhold, Danmark har med USA, siger seniorforsker Flemming Splidsboel.

Det er om noget spektakulært, at et amerikansk regeringsfly, der angiveligt skulle bruges til at transportere whistlebloweren Edward Snowden til USA, både fik lov til at flyve over Danmark og lande i Københavns Lufthavn for tre år siden.

Det siger Flemming Splidsboel, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS).

- Det er en stor og kontroversiel sag, og derfor er det spektakulært, at flyet fik landingstilladelse i København. Det vidner også om det særlige og tætte forhold, som Danmark og USA har, siger Flemming Splidsboel, der har forsket i efterretningstjenesternes forhold til offentligheden.

Det var justitsminister Søren Pind (V), der tidligere på dagen kom med de nye oplysninger. Så sent som i forgårs sagde han ellers i Folketingssalen, at han ikke var ”bekendt med”, hvad flyet lavede i Danmark i 2013.

Det vidner også om det særlige og tætte forhold, som Danmark og USA har.

Flemming Splidsboel, seniorforsker ved diis

Flemming Splidsboel tror da heller ikke, at der var ret mange i Danmark, som dengang vidste, hvad flyet skulle bruges til.

- Min bedste formodning er, at de amerikanske myndigheder ikke har oplyst det, og de danske myndigheder har heller ikke spurgt til det. Derfor har det kunnet ske under radaren.

Alternativet har meddelt, at der fortsat er spørgsmål, som mangler at blive besvaret i sagen. Flemming Splidsboel tror dog ikke, at sagen får længerevarende konsekvenser.

- Det er ikke første gang, vi hører om amerikanske fangetransporter i Danmark, og sagen afspejler, ”det nye normale” i forhold til den danske og den amerikanske efterretningstjenestes samarbejde.