Forsker tror på krav om mundbind i danske tog og busser

Vi er der ikke endnu, men rejser med offentlig transport kan komme til at foregå med mundbind, forudser forsker.

Dansk forsker tror på, at mundbind i metro og anden offentlig transport bliver obligatorisk herhjemme. Foto: Wana News Agency/Reuters/Ritzau Scanpix – Fotobearbejdning: Morten Fogde Christensen

Rejser med tog, bus, fly eller metro kan meget vel komme til at ske bag mundbind. Også i Danmark.

I hvert fald hvis man spørger Thomas Benfield, der forsker i infektionssygdomme på Hvidovre Hospital.

- Jeg føler mig ret overbevist om, at vi kommer til at bære mundbind. Det har mange fordele, som vi er blevet klar over i løbet af den seneste tid, siger Thomas Benfield til P1 Morgen.

Ingen krav i Danmark

I sidste uge foreslog Enhedslisten, at der skal indføres krav om at bære mundbind i offentlig transport. For at beskytte sårbare borgere.

Herhjemme er der lige nu ikke krav om at bære mundbind i for eksempel offentlig transport eller i supermarkedet.

Men det er netop i de tilfælde, hvor det kan være svært at holde afstand, at mundbind giver mening, siger forskeren.

- Det vil være i særlige situationer, hvor man kommer tæt på og ikke kan holde afstand. Typisk i offentlig transport, hos lægen eller i forretninger, siger Thomas Benfield.

- Men vi kommer ikke til at se det på samme måde som i andre lande, hvor det er alle, der bevæger sig i det offentlige rum, der bærer mundbind.

Forsker: Behovet er der ikke endnu

Han understreger samtidig, at der på nuværende tidspunkt ikke er behov for at anvende mundbind i Danmark.

- Det er for tidligt at indføre det nu, med alt hvad det indebærer af ændrede adfærdsmønstre, fordi smittetrykket er så lavt, som det er.

- Men jeg synes, vi skal gøre det, når behovet opstår, konstaterer forskeren, der selv står bag en større undersøgelse af mundbind som værn mod coronavirus.

Resultaterne af undersøgelsen er efter planen klar midt i august.

Man beskytter andre - ikke sig selv

Sagen er ekstra aktuel, efter 131 lande har indført krav om mundbind i forskellige sammenhænge. Senest har EU rådet passagerer og togpersonale til at bruge mundbind i tog og på stationen.

I Danmark anbefaler Sundhedsstyrelsen, at man bærer mundbind, hvis man har symptomer på coronavirus og er på vej til at få foretaget en test.

Thomas Benfield sætter en tyk streg under, at mundbind ikke er en slags åndedrætsværn, der beskytter en selv. Mundbind skal ene og alene stoppe dråbesmitte, der udspringer fra bæreren.

- Meningen med mundbind er at beskytte andre. Ikke en selv. Man beskytter stadig bedst sig selv ved at holde afstand og holde god håndhygiejne.

Forskeren opfordrer til kun at købe CE-mærkede mundbind af 'type II', der er i stand til at opfange 98 procent af dråbesmitten. Læs mere om køb af de rigtige mundbind hos Lægemiddelstyrelsen.

CE-mærkning er ifølge Lægemiddelstyrelsen dokumentationen for, at medicinsk udstyr opfylder den gældende EU-lovgivning.