Forsker: Unge ser sugardating som win-win

Unge sætter ikke lighedstegn mellem sugardating og prostitution.

Kan sugardaring føre unge ud i prostitution, eller er sugardating i sig selv gråzoneprostitution? Det blev debatteret i P1 Debat i dag. (© Colourbox)

Op mod 25.000 danskere har en profil på sitet Sugardaters.dk, hvor man kan udveksle sex for gaver, og i øjeblikket raser debatten om, hvorvidt sugardating er prostitution og skal forbydes.

Reden, der er et være- og rådgivningssted for kvinder i misbrug og prostitution, er bekymret for, at unge via sugardating kan havne i prostitution og har fået lavet en undersøgelse af unges holdning til det.

46 unge i alderen 16-24 år fra byerne København, Helsingør, Esbjerg og Aalborg blev spurgt, og det overordnede billede er, at de ikke ser sugardating som et problem.

- Som udgangpunkt oplever de unge sugardating som problemfrit. De ser det ikke som prostitution, fordi det ikke er penge, der er modydelsen. Når man får mobilregningen betalt, får en taske eller en middag opfatter de det ikke som prostitution, men ser det som en win-win situation, siger antropolog Tanja Hall fra firmaet Fremtidsfabrik, der har lavet undersøgelsen for Reden.

Det er dog mest på et samfundsmæssigt niveau, at det unge ikke ser problemer i sugardating. Kommer man tættere på de unges hverdag, er svaret et andet:

- Hvis vi spørger dem om, hvad de synes om det, hvis det er deres veninde, der benytter sig af sugardating, så begynder de at blive mere puritanske, siger Tanja Hall.

Sad tilbage med en dårlig smag

Fire af de unge adspurgte havde selv erfaringer med sugardating - ikke fordi de havde været brugere af sitet Sugardaters.dk, men fordi de havde været i forhold, der havde sugardatings karakter.

- De oplevede, at mens de var i relationen, havde de svært ved at gennemskue konsekvenserne. Men når de så tilbage på det senere, havde de en følelse af, at de havde overskredet nogle grænser og havde en dårlig smag i munden, siger Tanja Hall.

Spørger man en tidligere prostitueret, mener hun også, at sugardating minder for meget om prostitution. Tanja Rahm var prostitueret i tre år og advarer om, at de unge kan have svært ved at se, hvornår deres grænser bliver overskredet.

- Jeg var knap 30 år, før det gik op for mig, hvad jeg blev udsat for, mens jeg var prostitueret som 20-23 årig. Jeg har været i terapi i ni år for at få styr på mig selv. Det er meget normalt at have en oplevelse af, at når man får noget til gengæld, så er det en byttehandel, hvor man selv har kontrollen. Men når man kommer ud på den anden side og skal til at etablere sig i et parforhold kommer problemerne - så finder man ud af, at man fx kan have svært ved at stole på mænd, siger hun.

Tanja Rahm mener, at det er alt for let for unge at blive fristet til at gå i gang.

Forsker: Ved ikke om det er et problem

Sugardating er et relativt nyt begreb herhjemme, og der er ikke foretaget meget forskning på området. Kønsforsker Christian Groes fra RUC mener ikke, der er grund til at slå alarm endnu.

- Vi skal passe på med, at diskussionen ikke kommer helt ud af kontrol. Der er endnu ikke skyggen af bevis for, at det er et problem, og at det er i stigning blandt unge. Det er klart, at der opstår en forundring, når man ser, hvor mange, der bruger hjemmesiden Sugardaters, men der er ikke noget umiddelbart, der tyder på, at der foregår en stigende udbytning, siger Christian Groes.

Charlotte Fuglsang, der er forstander for Reden København, er meget opmærksom på ikke at skrue for meget op for retorikken over for de unge.

- Vi gør meget for at være fordomsfrie og ikke moralisere over for dem. Grænserne hos hver enkel er meget forskellige, og der er nogle af dem, der ligestiller sugardating med et almindeligt kæresteforhold. Vi skal bare sørge for, at de unge får nogle redskaber, så de kan sætte deres egen grænse, før de træder ind på den her platform, siger Charlotte Fuglsang.

På Sugardaters' hjemmeside har ejerne i dag offentliggjort et blogindlæg, hvor man understreger, at Sugardaters ikke inkluderer escort og gråzoneprostitution.

Citater i denne artikel stammer fra programmet P1 Debat, der i dag debatterede sugardating.