Forsker: Vi har et dobbeltmoralsk syn på dyr

Vi ser nogle dyr som individer, der skal behandles med respekt, mens dyr i andre sammenhænge bliver behandlet som ting, siger forsker.

I dag klokken 12 skal en løveunge dissekeres i Odense Zoo. Haven har tidligere dissekeret døde løver foran havens gæster. (Foto: Inferno Fotografi © Odense ZOO)

En et-årig løveunge, som blev aflivet for ni måneder siden, skal i dag dissekeres, og det foregår foran et publikum.

Meldingen fra Odense Zoo er, at det er vigtigt at formidle, og det kan man blandt andet gøre ved at dissekere et dyr og vise, hvordan dyrene ser ud indeni.

Men det vækker samtidig en del forargelse, når danske zoologiske haver viser døde dyr frem for publikum.

Eksempelvis tog giraffen Marius overskrifter verden over, da den blev aflivet og efterfølgende dissekeret i Københavns Zoo.

Rune Klingenberg, der er ph.d.-studerende ved Roskilde Universitet, og som har beskæftiget sig med dyreetik, mener, at sagen på mange måde viser, at vi har et dobbelt forhold til dyr.

- I nogle sammenhænge ser vi dyr som individer, der har krav på hensyn og respekt. Og i andre sammenhænge ser vi dyr som ting, vi kan bruge mere eller mindre, sådan som vi har lyst til, siger han.

Nogle gange er der nogle dyr, som krydser fra en sammenhæng til en anden, eller vi er uenige om, hvilken sammenhæng dyret indgår i, forklarer han.

- Det vækker som regel nogle store følelser hos folk. Det er interessant at spørge, hvad forskellen egentlig er på for eksempel en hund eller en gris og en løve.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter