Forsker: Vinteren udsætter flygtninges rejse til Danmark

Det er naturligt, at kun få flygtninge kom til Danmark i december. Det er for farligt at flygte over det kolde hav, forklarer forsker.

Ser man grafisk på antallet af flygtninge og migranter, der er kommet til Danmark i sidste halvdel af 2015, vil man se et stort fald fra november til december.

Og det er der ifølge migrationsforsker Ninna Nyberg Sørensen fra Dansk Institut for Internationale Studier (DIIS) en helt naturlig forklaring på.

- Det skyldes, at det er vanskeligere at rejse. Det er vanskeligere at komme over land, og det er meget farligere at komme over vand i vinterhalvåret.

I november kom hele 32.700 flygtninge til Danmark, mens tallet i december faldt til 11.200 personer.

Ninna Nyberg Sørensen forklarer, at mange flygtninge kom til Danmark i november, fordi de rejste hjemmefra, mens det stadig var varmt.

- Dem, der er nået så langt, har jo ikke startet rejsen i går, men har været på flugt i flere måneder. Jo længere nordpå, du kommer, desto længere tid vil der gå, inden vintereffekten sætter ind, siger hun.

Varmen vil få tallet til at stige igen

Hun vil ikke spå om, hvornår vi igen vil se en stigning i antallet af flygtninge i Danmark, men hun er sikker på, at det vil ske trods grænsekontrollen.

- Når bjergpassene bliver fremkommelige, og når havene bliver mere rolige, ser vi jo normalt, at den ophobning af mennesker, der er sket i løbet af vinteren, vil forsøge at komme videre, siger hun.

- Så længe der er de alvorlig konflikter i Syrien og andre steder i Mellemøsten, er der ikke nogen grund til at tro, at forsøget på at komme i sikkerhed i Europa vil blive mindre, siger Ninna Nyberg Sørensen.