Forskere advarer mod jule-coronatest: Sådan kan du i stedet beskytte dine bedsteforældre

Det er naivt at tro, at man kan forhåndsteste sig, siger professor.

Danmark har lige nu en samlet kapacitet til at teste omkring 95.000 personer om dagen. Men forskere advarer mod at tage en "tryghedstest" op mod juleaften.

Det virker fristende at tage en coronatest, kort før du rejser på juleferie for at besøge bedstemor og bedstefar. Så kan du trygt give en krammer og spise juleand og risalamande sammen med dem.

Men drop det.

Sådan lyder advarslen fra flere forskere og læger, der til daglig beskæftiger sig med coronavirus.

- De her "tryghedstest" giver en falsk tryghed. Risikoen for, at du er smittet, når du når frem til bedsteforældrene, er næsten lige så stor, hvis du har været testet, som hvis du ikke har været testet, siger Viggo Andreasen, der er lektor i matematisk biologi og epidemiforsker ved Roskilde Universitet.

Han opfordrer lige frem Statens Serum Institut til "at lave en kampagne og forklare folk, at det ikke nytter noget at tro, at man kan forhåndsteste sig".

Giver kun et øjebliksbillede

På trods af de skrappe restriktioner og anbefalingen om at se få personer, ventes det alligevel, at generationer vil møde hinanden på tværs i juledagene.

Men der er ingen grund til, at danskere, som ikke har været udsat for smitte eller føler sig syge, får taget en coronatest op til en eventuel juleferie, lyder det også fra Thomas Benfield, der er professor og overlæge i infektionsmedicin på Hvidovre Hospital.

- Testen er ikke bedre, end at den kun giver et øjebliksbillede af ens situation. Uanset hvor omhyggelig man er, kan man være meget uheldig at blive smittet kort tid efter, at man har taget testen, siger Thomas Benfield.

Det er endnu uklart, om restriktionerne bliver skærpet frem mod juledagene. Statsminister Mette Frederiksen (S) gav dog torsdag udtryk for, at hun ikke ser nogen lempelser for sig.

Ifølge en ny prognose fra det europæiske smitteagentur, ECDC, kan Danmark se frem mod et støt stigende antal smittetilfælde og flere hospitalsindlæggelser, som vi nærmer os juleaften.

Hvor vi i dag ligger omkring 1.000 nye smittede hver dag, vil der hen mod slutningen af december være tæt på det dobbelte, forudser ECDC.

Isoler dig i fire-fem dage

Uanset hvordan situationen ser ud i dagene op til jul, så bliver "en tryghedstest" aldrig løsningen, hvis man skal hjem til familien, advarer Jonatan Schloss, der er direktør for de Praktiserende Lægers Organisation.

- Du risikerer jo at blive smittet minuttet efter, at du har forladt stedet for din test. Du kan også være blevet smittet et par dage før testen og stadig får et negativt svar. For der går nogle dage, fra du smittes, til der produceres tilstrækkeligt med virus til, at det kan måles, siger han.

Men kan du forstå behovet for at tage sådan en ”tryghedstest”, hvis man skal besøge familie, der er i risikogruppen?

- Ja, den står min familie selv i. Vi kan ikke deltage i den sædvanlige store familiejuleaften. Vi bliver nødt til følge anbefalingerne fra Sundhedsstyrelsen om at holde de sociale aktiviteter på et minimum, særligt i forhold til særligt udsatte.

Ifølge Viggo Andreasen er den mest optimale strategi til at beskytte dine bedsteforældre ret simpel:

- Gå så meget som muligt i isolation fire-fem dage, før du skal mødes med bedsteforældrene, siger professoren.

Testkapacitet: 95.000 personer

Danmark har lige nu en samlet kapacitet til at teste omkring 95.000 personer om dagen, oplyser Sundheds- og Ældreministeriet. Det svarer til, at vi hver uge kan teste omkring 11 procent af befolkningen.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) meddeler skriftligt, at de normale åbningstider og den nuværende analysekapacitet med få undtagelser vil blive fastholdt i december og mellem jul og nytår.

Han understreger i sit svar, at det er vigtigt med en høj testkapacitet i juleperioden, og at det er sat i værk særligt for "personer med symptomer eller med behov for sundhedsbehandling samt nære kontakter til smittede".

Sundheds- og Ældreministeriet arbejder lige nu på en konkret plan for test i julen over hele landet.

Facebook
Twitter