Forskere får millioner til at undersøge sugardating: 'Vi mangler konkret viden'

De seneste år har flere unge valgt at sugardate, fortæller forsker.

Sidste år var der omkring 78.000 profiler på de forskellige sider, som formidler sugardating. For et par år siden lå antallet på 8.000, fortæller Christian Groes, der er kønsforsker og antropolog fra RUC. (© Colourbox)

En ældre person finder sammen med en yngre partner, der får hotelophold, tøj, smykker og dyre middage mod selskab og nogle gange seksuelle forhold.

Sugardating er blevet et mere kendt fænomen i Danmark. Men hvad får unge til at vælge at gøre det?

Det skal forskere de næste tre år undersøge. Reden Ung har sammen med forskere fra RUC og Aarhus Universitet fået 4,9 millioner kroner fra Velux Fonden til et projekt om sugardating blandt unge, skriver Jyllands-Posten.

De seneste år har der været meget fokus på sugardating i både tv-programmer og artikelserier. Mange blev klogere på fænomenet gennem en kvinde ved navn Gina Jaqueline.

Hun stod åbent frem i DR3-programmet "Gina Jaqueline - en sugardaters fortælling" sidste år og fortalte om sit liv som sugardater - et liv, som hun den dag i dag har lagt bag sig. Det er eksempelvis personer som hende, forskerne skal blive klogere på.

Flere unge vælger den vej

De seneste år er der nemlig flere og flere unge, der vælger at sugardate, men der er ingen konkret viden, fortæller Christian Groes, der er kønsforsker og antropolog fra RUC, og som skal stå i spidsen for forskningsprojektet.

- Vi kan se gennem de få tal, der eksisterer, at det er et fænomen i vækst. Hvis man ser på, hvor mange profiler der er på de forskellige sider, som formidler sugardating, så er antallet af profiler øget markant. Fra 8.000 for et par år siden til omkring 78.000 profiler sidste år, siger han til DR Nyheder og uddyber:

- Men det er et fænomen, der er underbelyst i Danmark. Selvom der har været nogle dokumentarer, og mange mennesker har en mening om, hvad det er, så mangler vi konkret viden.

Bedre hjælp og forståelse

Christian Groes har de seneste ti år forsket i fænomenet sugardating i det sydlige Afrika. Ham og forskningsholdet har en række hypoteser om, hvorfor de unge vælger at blive en del af miljøet.

En handler om, at det ikke kun er på grund af gaver og penge, men at der også ligger et behov for anerkendelse og opmærksomhed fra ældre personer. En årsag, der ifølge Christian Groes kan skabe meget personlige og afhængige forhold, som kan være vanskelige at bryde med.

Han ser frem til at få mere viden på området og håber, at forskningsprojektet kan føre flere ting med sig.

Dels at blive klogere på, hvad fænomenet siger om den tid, vi lever i. For eksempel om grænserne mellem prostitution og mere almindelig dating er ved at blive udvisket. Og derudover øge muligheden for at hjælpe de unge, der kommer i problemer med sugardating.

- Når vi får mere viden om, hvorfor de unge sugardater, og hvordan de oplever det, kan vi blive bedre til at uddanne organisationer til, hvordan de tackler de problemer, som unge har, og hvordan de taler bedst med dem, forklarer Christian Groes.