Forskere finder rester fra sprøjtemidler hos børn og deres mødre

Forskere kalder det bekymrende, at der er fundet høje mængder af pesticidrester hos børn, for det kan skade deres hjerner.

Herhjemme er de fleste af de undersøgte sprøjtemidler ulovlige at benytte, og derfor vurderer forskerne, at det høje niveau må tilskrives importeret frugt og grønt. (Foto: vivekchugh © Stock xchng)

En ny undersøgelse afslører en foruroligende høj mængde pesticidrester i urinen hos danske børn og deres mødre, og det bekymrer forskere i miljømedicin.

- Det er alarmerende, at vi har en så høj koncentration af pesticider i Danmark. Jeg frygter, at det kommer til at skade den næste generations intelligens, siger professor i miljømedicin og forskningsleder ved SDU Philippe Grandjean til netavisen Altinget.

Miljøstyrelsen har betalt undersøgelsen, og den er lavet af Syddansk Universitet og Københavns Universitet.

Forskerne har undersøgt mængden af pesticidrester hos 144 danske skolebørn og 145 mødre, og der blev fundet spor af pesticidrester i urinen hos 90 procent.

Helle Raun Andersen, lektor i miljømedicin ved Syddansk Universitet, mener, at myndighederne bør presse på for at få EU's grænseværdier sat ned.

Herhjemme er de fleste af de undersøgte sprøjtemidler ulovlige at benytte, og derfor vurderer forskerne, at det høje niveau må tilskrives importeret frugt og grønt.

Hos Miljøstyrelsen ser specialkonsulent Susanne Hougaard Bennekou ingen grund til panik. Hun peger på, at EU's grænseværdier for de mistænkte stoffer er strikse.

/ritzau/