Forskere fra Aarhus finder virusskjold

Forskere fra Aarhus Universitet har fundet et virusskjold, som kan beskytte hjernen mod dødbringende angreb fra forkølelsessår på afveje.

Forskere fra Aarhus Universitet har som de første i verden fundet et virusskjold, som kan beskytte hjernen mod dødbringende angreb fra forkølelsessår på afveje. (© Colourbox)

Forskere fra Aarhus Universitet har som de første i verden fundet et virusskjold, som kan beskytte hjernen mod dødbringende angreb fra forkølelsessår på afveje.

- Skjold er selvfølgeligt lidt populært sagt. Men det virker som sådan. Vi har identificeret et protein, som hedder TLR3. Det spiller en vigtig rolle i at holde virus ude fra centralnervesystemet. I det her tilfælde herpesvirus, lyder det fra Søren Riis Paludan.

Han er professor for immunologi ved Århus Universitet og kraften bag verdensnyheden, som netop er blevet offentliggjort på forsiden af det velansete forskningstidsskrift Journal og Cinical Investegation.

Mod herpes der vandrer mod hjernen

Ifølge professoren kan opdagelsen på lang sigt bidrage til beskyttelse mod både polio og rabies - mens den på kort bane kan redde den lille håndfuld danskere, som hvert år dør, fordi de mangler et værn, når den herpes vandrer mod hjernen istedet for at sætte sig ved munden som forkølelsessår.

- Omkring 40 procent af den danske befolning har det her virus liggende latent. Men når vi taler om hvor mange der oplever at virus bliver reaktiveret og vandrer den forkerte vej ind mod hjernen og centralnervesystemet, så er det omkring 50 om året i Danmark, siger Søren Riis Paludan.

Han siger videre, at skjoldet i de tilfælde kan have alt afgørende betydning, for ellers kan der opstå hjernebetændelse, og får den lov til at forløbe ubehandlet, så kan det have dødelig udgang. Og det har det oftest.