Forskere går i rette med myndighederne: Svine-MRSA kan smitte gennem fødevarer

Trods manglende informationer om, at husdyr-MRSA kan smitte gennem fødevarer, er fire personer smittet efter tilberedning af kød.

I 2005 opdagede man en ny type MRSA, som findes hos husdyr, hvorfra den kan smitte mennesker. Det første tilfælde i mennesker af MRSA398 blev fundet i 2004. (© Colourbox)

Når Fødevarestyrelsen, Sundhedsstyrelsen og organisationen Fødevarer og Landbrug hævder, at husdyr- eller svine-MRSA ikke smitter gennem håndtering af fødevarer, så er det vildledning af forbrugerne.

Det vurderer flere eksperter overfor Radio24syv.

- Myndighedernes udmeldinger om, at MRSA ikke smitter gennem kød, holder ikke vand, siger Hans Jørn Kolmos, professor og overlæge ved Odense Universitetshospital til Radio24syv og fortsætter:

- Vi kan ikke udelukke, at smitten kan ske gennem fødevarer. Myndighederne bør ændre deres tekst. Der er ikke belæg for at skrive, som de gør.

Han bliver bakket op af Frank Aarestrup, professor ved DTU.

- Jeg synes, at Landbrug og Fødevarer i den grad har malet sig selv op i et hjørne - og har gjort det hele tiden - ved at sige, at der ikke er noget at komme efter. De burde have så meget biologisk viden, at de kan regne ud, at vi selvfølgelig kommer til at se smitte via kød, siger han.

Fire smittet efter tilberedning af kød

Udmeldingen fra blandt andet Fødevarestyrelsen er, at den udgave af de resistente stafylokokker, der findes hos blandt andet svin, kalkuner og kyllinger, ikke smitter via håndtering af kød, men udelukkende gennem direkte kontakt med f.eks. inficerede svin og kun i sjældne tilfælde fra menneske til menneske.

Alligevel er fire patienter blevet smittet med bakterien - tilsyneladende efter at have tilberedt inficeret kød. Det bekræfter Statens Serum Institut over for Radio24syv.

I prøver fra de fire patienter har SSI fundet MRSA-bakterier, der er beslægtet med bakterier fundet i udenlandsk kalkun- og kyllingekød - til trods for, at de fire patienter ikke har haft direkte kontakt til levende kyllinger eller kalkuner.

Manglende hygiejne kan skabe smitte

Ligesom andre typer af fødevarebakterier, er der mulighed for at afværge at blive smittet med bakterien med god hygiejne. Det mener Torben Mogensen, vicedirektør på Hvidovre Hospital.

Ifølge ham ville det ikke være overraskende, hvis patienterne er blevet smittet med MRSA efter tilberedning af kød.

- Vi ved fra salmonella, at det kan smitte, hvis ikke man holder en god køkkenhygiejne - så derfor er det ikke overraskede, at MRSA også kan smitte via madlavning, siger han til Radio24syv.

Hos SSI vil man ikke afvise, at smitten har fundet sted gennem håndtering af fødevarer, da man heller ikke kan bevise det modsatte.

Vigtigt at skelne mellem MRSA-typer

Den type MRSA der er tale om, er den såkaldte husdyr- eller svine-MRSA.

Den findes primært hos svin, men er også fundet i en række andre dyr som kød-kalve, kyllinger, kalkuner og heste og sjældnere i malkekøer.

I Danmark er den næsten udelukkende af typen MRSA CC398, og er primært fundet i svin, men der har været enkelte tilfælde hos mink og malkekøer.

Denne type MRSA blev første gang fundet i mennesker i 2004.

Den mest almindelige type af MRSA, der som nævnt er en resistent stafylokok-bakterie forefindes udelukkende hos mennesker. Den smitter fra menneske til menneske og spredes som oftest på sygehuse.