Forskere: Ingen grund til strålepanik

Man gøre en masse selv for at mindske at blive ramt af mobil- eller routerstråler.

Det danske strålingsforsøg af karsefrø bør ikke få folk til at gå i strålingspanik, lyder det fra to eksperter, som DR Nyheder har talt med. (Foto: © Royalty-free, Colourbox)

Et dansk skoleklasse-forsøg har vist, at karsefrø stopper med at vokse og måske ligefrem dør, hvis de bliver udsat for stråling fra en wifi-router.

Men forsøget bør ikke få folk til at gå i strålingspanik, lyder det fra to eksperter, som DR Nyheder har talt med.

- De videnskabelige undersøgelser, der hidtil er gennemført, har ikke kunnet pege på, at det er et problem med hensyn til kroniske helbredsproblemer at blive udsat for de her stråler, siger Christoffer Johansen, der er professor ved Center for Kræftforskning på Rigshospitalet, og som har været inde over flere af disse undersøgelser.

Fungerer som mikroovn Strålerne fra en router fungerer på samme måde som dem i en mikrobølgeovn. Det betyder i princippet, at router-strålerne kan virke som en mikroovn, hvis de er tilstrækkeligt kraftige, siger forsker Michael Berger fra Danmarks Tekniske Universitet.

- Men det er mange, mange, mange gange svagere signaler, der kommer fra en router - den kan langt fra opvarme et glas vand, siger han.

Typisk opholder man sig ikke klos op ad den trådløse router, og derfor vil strålingseffekten fra en router være relativ lille.

500 routere skal der til

- Jeg sover da selv med mobiltelefonen som vækkeur, få meter fra hovedet. Så det er ikke fordi jeg selv er bange for strålerne, siger Michael Berger, der fortæller, at der skal meget mere end dit eget og naboernes trådløse netværk til, før router-stråler kan få samme effekt som en mikrobølgeovn.

- Hvis du kan pakke måske 500 routere lige rundt om hovedet, så svarer det nok lidt til at stikke hovedet ind i en mikrobølgeovn, siger Michael Berger.

Ingen entydige sammenhæng

På verdensplan er der lavet mange studier med forskellige konklusioner om konsekvenserne af stråler fra mobiltelefoner, routere og babyalarmer, men professor Christoffer Johansen mener ikke, at man entydigt kan sige, at det strålings-eksponeringsniveau, vi udsættes for i det daglige, udgør et sundhedsproblem.

- Vi har ikke kunnet påvise nogle alvorlige akutte problemer med strålingen, men det er klart, at debatten om helbredsgener ikke er slut endnu. Jeg har mest beskæftiget mig med kræftområdet og sygdomme i hjernen, og vi har i en enkelt undersøgelse fundet større forekomster af migræne og svimmelhed hos folk, der har mobiler, men det er den eneste undersøgelse, der har vist det, så vi er fortsat usikre på, om det hænger sådan sammen, siger Christoffer Johansen til DR Nyheder.

Skærm dig selv

Han medgiver, at det for almindelige mennesker kan være enormt svært at vide, hvad man skal tro på - især når forskerne er uenige.

Men man kan faktisk gøre noget selv for at nedsætte eksponeringen af mobil- eller routerstråler, ligesom når man tager solcreme eller hat på mod solen.

- Både Sundhedsstyrelsen og Kræftens Bekæmpelse oplyser, at man kan nedsætte eksponeringen af stråling ved at bruge håndfrit sæt til sin mobil, lade være med at bruge telefonen til samtale, men sms'e i stedet for. Desuden kan man slukke for det trådløse net, hvis man ikke bruger det, siger Christoffer Johansen.