Forskere: Mange flere stoffer skader børns hjerner

Antaller af børn med autisme og ADHD stiger, og to eksperter har fundet ud af, at årsagen er giftige stoffer i mad og tøj.

Philippe Grandjean, professor i miljømedicin, opfordrer til at indføre en ny international strategi for kontrol af farlige stoffer i tøj, møbler og mad.

Flere stoffer end hidtil antaget skader udviklingen af hjernen, især hos børn. Det kalder på ny lovgivning for at kontrollere de farlige stoffer, siger professor i miljømedicin Philippe Grandjean til Information.

Sammen med en amerikansk kollega offentliggør han i dag en artikel i det videnskabelige tidsskrift The Lancet, der beskriver en lang række hverdagskemikalier som en medvirkende årsag til flere tilfælde af autisme, ADHD og andre udviklingsforstyrrelser.

Blys og kviksølvs giftighed har været kendt længe, men dertil kommer opløsningsmidler og sprøjtegifte, der findes i vores tøj, møbler og madvarer.

Langsommere til at opfatte

På 7 år er antallet af kemiske stoffer, der kan skade udviklingen af børns hjerner fordoblet til 12. Så næste generation bliver langsommere til at opfatte og reagere, siger Philippe Grandjean.

- Vi kontrollerer ikke de giftige kemikalier godt nok, når det gælder om at beskytte vores børn - specielt hjernen, som under udviklingen er utroligt sårbar over for giftstoffer, siger Philippe Grandjean.

Vil bruge resultater i EU

Han foreslår, at der etableres en international strategi, der skal sikre, at industrikemikalierne ikke er skadelige for børns udvikling.

Miljøminister Kirsten Brosbøl vil bruge de nye forskningsresultater i kommende EU-drøftelser om, hvornår virksomheder skal undersøge skadepåvirkningen af deres produkter.

/ritzau/