Forskere skal tælle burkaklædte kvinder

Forskere skal klarlægge udbredelsen af burkaer i Danmark. Opgaven er en del af det såkaldte burkaudvalgs arbejde.

Forskere skal klarlægge udbredelsen af burkaer i Danmark. Opgaven er en del af det såkaldte burkaudvalgs arbejde.

Der kommer ingen politiske holdninger eller anbefalinger fra forskerne på Københavns Universitet, når de har talt, hvor mange kvinder der bærer burka og fundet ud af, hvorfor de gør det.

Det siger institutleder Ingolf Thuesen, Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier.

Instituttet er blevet bedt om at lave en udredning til det såkaldte burkaudvalg, der består af embedsmænd fra Indenrigs- og Socialministeriet, Beskæftigelsesministeriet, Integrationsministeriet og Justitsministeriet.

- Vi skal lave en vidensudredning om fænomenet, så vi kommer ikke med politiske holdninger eller anbefalinger. Burkaudvalget bruger vores udredning som baggrundsmateriale, siger han.

Forhastet forslag

Burkaudvalget blev nedsat i midten af august, efter at den nyudnævnte integrationsordfører Naser Khader (K) havde foreslået at forbyde kvinder at bære burka i det offentlige rum. Forslaget viste sig at være noget forhastet - ifølge Justitsministeriets jurister sandsynligvis i strid med grundloven og menneskerettighederne - og blev derfor droppet.

Men De Konservative tog ikke et nej for et nej. Burkaen repræsenterer et kvinde- og menneskesyn, der efter regeringens opfattelse på ingen måde hører hjemme i Danmark. Regeringen nedsatte en hurtigtarbejdende burkaarbejdsgruppe, der skulle gennemgå området.

Da opgaven endte hos instituttet sikrede forskerne sig, at der ikke bliver ændret i det, de skriver, ligesom forskerne har været med til at formulere spørgsmålene.

Burkaudvalget skal være færdig med undersøgelsen inden udgangen af 2009.