Forskere til sygemeldte: Gå på job med ondt i ryggen

Milliardregningen for rygsmerter har vokset sig til et samfundsproblem, der bør kalde på en national indsats.

En tredjedel af de unge under 18 år, som opsøger en kiropraktor, har haft rygsmerter i mindst et år, og hver fjerde har taget smertestillende medicin mindst en gang om ugen forud for første behandling.

Alt for mange danskere er sygemeldt i alt for lang tid på grund af rygsmerter. Og det koster samfundet milliarder på årsplan. Det skriver Politiken lørdag.

Årsagen er ifølge flere førende rygforskere en nedgroet myte hos borgere og sundhedspersoner om, at hvile er den bedste behandling mod værken i ryggen.

Men de fleste skal ikke være væk fra arbejdet i mere end et par dage. Trods smerterne, lyder budskabet fra eksperterne. Ryggen er stærk og skal ikke skånes, selv når det gør ondt.

Læg dig ikke i sengen

- Man skal for alt i verden ikke lægge sig inaktivt ned i en seng. Arbejde er terapeutisk for rygsmerter og nødvendigt for at komme sig, siger rygforsker og professor i arbejdsmedicin Johan Hviid Andersen fra Regionshospitalet Herning til avisen.

Samme melding kommer fra professor, overlæge og rygforsker Tom Bendix fra Videncenter for Reumatologi og Rygsygdomme på Glostrup Hospital:

- Det er rigtig, rigtig mange sygedage, vi kan undgå, hvis alle danskere fik korrekt information om rygsmerter, siger han.

Syv milliarder kan spares

Verdenssundhedsorganisationen (WHO) placerer i sin Sygdomsbyrdeberegning 2013 for Danmark lændesmerter på en klar førsteplads.

Og ifølge den seneste rygrapport fra Statens Institut for Folkesundhed fra 2011 koster danskernes to millioner sygedage om året på grund af rygproblemer samfundet 7,3 milliarder kroner årlig alene i fravær.

- Jeg vil tro, at mindst to af de syv milliarder kunne spares, vurderer Tom Bendix.

Hver fjerde sygedag ryger

Han henviser til forskning fra Norge, der viser, at hver fjerde sygedag ryger væk, hvis borgerne får de rigtige informationer fra myndighederne.

Ifølge forskerne vil der altid være enkelte hårdt ramte rygpatienter, der ikke kan passe et arbejde.

Det ændrer ikke ved, at milliardregningen for rygsmerter har vokset sig til et samfundsproblem, der bør kalde på en national indsats.

Politiken har været i kontakt med Sundhedsministeriet, der på nuværende tidspunkt ikke vil forholde sig til en større sundhedsindsats på rygområdet.

/ritzau/

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk