Forskere: Vacciner børnene og stop influenzaen

I stedet for at vaccinere samfundets svageste, bør man give vaccinerne til skolebørnene, der er de helt store smittespredere, siger amerikanske forskere. Etisk uforsvarligt, siger dansk overlæge.

Vacciner skolebørnene og deres forældre mod influenza A. Så undgår vi at smitten breder sig til alle andre i samfundet, siger amerikanske forskere. (© dr.dk)

I stedet for at vaccinere alle samfundets svageste mod influenza, bør man gå efter de helt store smittespredere, nemlig skolebørnene og deres forældre. Dermed ville man undgå, at de svage i samfundet blev udsat for smitte i det hele taget.

Det viser en undersøgelse af smittemønsteret ved tidligere influenza-epidemier, som amerikanske forskere fra Yale University har offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift, Science.

Brug for prioritering

Undersøgelsens resultater kommer ikke bag på overlæge Steffen Glismann fra Statens Serum Institut.

- Det er rimelig velkendt, at man ved at vaccinere børnene kunne standse udbredelsen af sygdommen, siger Steffen Glismann til DR Nyheder.

De amerikanske forskere har opstillet fem parametre, for omkostninger ved en epidemi: Antallet af syge, antallet af døde, antallet af forventede tabte år, når nogen dør samt to økonomiske modeller, der dels handler om livskvalitet, dels om hvad en epidemi koster samfundet.

QuickVote: Influenzavaccine

På alle områder kunne det bedst betale sig at vaccinere skolebørn og deres forældre. Især i en situation, hvor man kun har et begrænset antal doser vaccine til rådighed og derfor er nødt til at prioritere.

Ikke etisk muligt

Men én ting er matematiske beregninger, en anden er, hvad der er praktisk - og ikke mindst etisk - muligt, siger Steffen Glismann, der dog ikke selv har læst undersøgelsen.

- Vi kan ikke vaccinere en hel masse raske mennesker og så sige til dem, der er i risikogruppen: Nu vaccinerer vi de raske for at undgå, at du bliver smittet, men vi kan ikke garantere, at du ikke bliver smittet alligevel, siger han.

- Det er også spørgsmålet, om forældre vil lade deres raske børn vaccinere med risiko for bivirkninger, når sygdommen faktisk har vist sig at være relativt ufarlig for netop den gruppe.