Forskere: Vi bør bruge mere emballage - for miljøets skyld

Nye tal fra DTU viser, at emballage udgør under én procent af en madvares samlede miljøbelastning

Du skader ikke miljøet i nogen nævneværdig grad, hvis du er en af de forbrugere, som helst ser, at dine madvarer er pakket godt og grundigt ind i plast eller skum, når du køber dem i supermarkedet.

Det viser nye beregninger fra Danmarks Tekniske Universitet, skriver magasinet Samvirke.

Forskerne har fundet frem til, at emballage udgør under én procent af en madvares samlede miljøbelastning. Derfor lyder forskernes råd, at du trygt kan bruge mere og bedre emballage, da det kan mindske madspild og i sidste ende skåne miljøet.

- Danske forbrugere har en vrangforestilling om, hvad der er godt for varerne og for miljøet. Uden emballage ville vores fødevarer holde kortere tid, og madspildet, som er stort, ville være endnu større, siger Søren Rahbek Østergaard, der er emballageekspert på Teknologisk Instituts afdeling for emballage og transport, til Samvirke.

Produktionen er hård for miljøet

Forskerne har undersøgt, hvordan den enkelte madvare påvirker miljøet. De har set på forskellige faktorer som produktion, transport, køling, madlavning og emballage.

Den helt store miljøsynder er selve produktionen af maden, der udgør omkring 70 procent af belastningen på miljøet. Derudover er omkring 30 procent af den samlede klimabelastning forbundet med forarbejdning og køling af den færdige madvare.

- Emballage har ikke nogen praktisk betydning, når man udregner den samlede miljøbelastning ved vores madvarer. Den største belastning af miljøet sker i produktionsfasen, og kan man forebygge madspild, har det potentielt store samfundsmæssige gevinster – både miljømæssigt og samfundsøkonomisk, siger Thomas Fruergaard Astrup, der er professor på DTU Environment.

/DR Nyheder/

Facebook
Twitter