Forskeres opråb får myndighederne til at dele vigtige data: 'Det er jeg meget glad for'

Sundhedsministeriet arbejder nu på en løsning, så de relevante tal bliver tilgængelige.

Jens Lundgren er en af afsenderne på et opråb til myndighederne om mere åbenhed i de data, der ligger til grund for genåbningen af samfundet. (Foto: © Niels Christian Vilmann, Scanpix)

De danske sundhedsmyndigheder vil fremover gøre det lettere for forskere at studere de tal, der er brugt til at udregne smittetrykket i samfundet.

- Det synes jeg er enormt positivt og den rigtige vej frem, så vi kan håndtere den her situation bedre i månederne fremover, siger Jens Lundgren, der er overlæge og professor i infektionsmedicin på Rigshospitalet.

Han er en af afsenderne af en kronik i Berlingske, hvor myndighederne bliver opfordret til at fremlægge tallene for at imødegå 'mistillid' og 'konspirationsteorier'.

- Vi opfordrer til, at data bliver delt bedre, så vi alle kan følge med i, hvordan de beregninger, der ligger til grund for smittetrykket, kommer frem.

- Det er jo det helt centrale parameter for, hvordan vi kan styre genåbningen af samfundet, siger Jens Lundgren.

Tallene stemte ikke

Han nævner som eksempel en udmelding den 30. april fra myndighedernes side, som han på grund af de sparsomme data ikke kunne få til at stemme.

- Jeg forstod for eksempel ikke, hvorfor smittetrykket steg fra 0,6 til 0,9, og det gjorde mig nysgerrig efter at forstå, hvordan man kom frem til den beregning, siger han.

Som medunderskrivere på kronikken står også Lars Østergaard, der er overlæge og professor i infektionsmedicin, og Ida Donkin, der er læge og ph.d.

Deres opråb er tilsyneladende blevet hørt af myndighederne, der kommer forskernes krav om mere åbenhed i møde.

I et skriftligt svar til Berlingske oplyser Sundhedsministeriet, at der 'arbejdes på en løsning, så alle data, der i dag kun kan aflæses på tabeller i rapporten, vil kunne hentes ned i talform'.

Sjusserier med lineal

Et af problemerne har været, at Statens Serum Institut har offentliggjort visse data i figurer og grafer, men ikke som eksakte tal.

En form, der flere gange har tvunget Jens Lundgren til at gribe ud efter penalhuset for at forsøge at danne sig et overblik.

- Jeg har siddet med en lineal på nogle af de figurer, der bliver lagt ud, for at sjusse mig frem til, hvor mange der bliver indlagt. Men det ville selvfølgelig være rarere at have de konkrete tal, så vi faktisk ved, præcis hvad det handler om, siger han.

Han har under tidligere epidemier som Sars og Mers arbejdet tæt sammen med myndighederne.

Samarbejder, der ifølge ham var præget af åbenhed, i modsætning til den nuværende coronaepidemi hvor har for første gang har oplevet at blive holdt i mørket.

En gennemskuelig proces

Han håber derfor at de nye toner fra Sundhedsministeriet varer ved og ikke klinger ud, så genåbningsprocessen bliver så gennemskuelig og let forståelig for offentligheden som muligt.

- På længere sigt tror jeg, at vi som samfund bliver nødt til at forstå og håndtere de informationer, der ligger til grund for de beslutninger, som vi skal igennem de næste måneder eller år.

- På den måde får vi en gennemskuelig proces, i forhold til hvordan de beslutninger bliver taget. Det tror jeg er helt nødvendigt, at vi får en fælles forståelse af, siger Jens Lundgren.

Statens Serum Institut har tirsdag valgt at offentliggøre et længere notat, hvor man detaljeret beskriver, hvordan man udregner smittetrykket.