Forskerhold om tsunamibølger i Grønland: Den højeste var 90 meter

Tsunamibølgerne, der i midten af juni ramte Grønland, var nogle af de hidtil højeste, der er blevet observeret.

Forskerne mener, at tsunamibølgerne nåede bygden Nuugaatsiaq i løbet af fem minutter. Fire personer savnes efter episoden. (Foto: Arktisk Kommando)

Bølgerne fra en tsunami nåede helt op i 90 meters højde, efter et fjeldskred ramte i Karrat Fjorden i det nordvestlige Grønland i sidste måned.

Det viser data fra et amerikansk forskerhold fra Georgia Tech i Atlanta, der har undersøgt området, hvor fjeldskredet skete.

Hermann Fritz, der er en af forskerne bag, siger i en pressemeddelelse, at bølgerne dog kun var meget høje for en kort stund, inden de hurtigt spredte sig i fjorden.

- På disse dybder bevæger tsunamibølgerne sig på samme størrelse som en fodboldbane hvert sekund, så tsunamibølgen ankom meget hurtigt - sandsynligvis i løbet af 5 minutter til bygden, der ligger 30 kilometer væk. Der var ikke megen tid til at reagere, siger han.

  • En række isbjerge er blevet trukket væk fra land af tsunamien og er langsomt begyndt at smelte. (Foto: Georgia Institute of Technology)
  • Tsunamien ødelagde adskillige huse og har efterladt folk uden hjem. Her har rester fra et hus sat sig fast på et isbjerg. (Foto: Georgia Institute of Technology)
  • Forskerholdet har været til stede i området fra den 5. til 10. juli (Georgia Institute of Technology)
  • (Foto: Georgia Institute of Technology)
1 / 4

Ifølge professoren er det derfor forståeligt, at det ikke lykkedes alle beboere i bygderne Nuugaatsiaq og Illorsuit at nå væk i tide. I alt formodes det, at fire personer har mistet livet.

Da oversvømmelsen ramte bygderne den 17. juni blev flere hundrede mennesker evakueret, og i dag står mange uden deres hjem og ejendele.

Bølgerne er ifølge forskerholdet noget af det største, man har observeret. Blandt andet større end dem der kom efter et jordskælv i Japan i 2011, hvor bølgerne var på 40 meter.