Forskerkrig om svine-MRSA

To af landet fremmeste eksperter er havnet i åben strid om MRSA CC398.

Forskere i Danmark er dybt uenige om, hvor stort problemet med MRSA er. (Foto: FABRIZIO BENSCH © Scanpix)

For to uger siden rettede landets statsrevisorer kritik af Fødevareministeriets mangelfulde indsats mod den såkaldte svine-MRSA.

Men nu er to af landets fremmeste forskere endt i et verbalt slagsmål om, hvorvidt svinebakterien, som op mod 12.000 danskere er smittet med, reelt truer folkesundheden.

Lige nu er knap 2.000 danske svinebønder samlet til kongres i Herning.

Men det synspunkt, som flere talere slår til lyd for, ligger milevidt fra statsrevisorernes kritik af, at der burde være gjort langt mere for at bremse spredningen af svinebakterien.

Ifølge professor ved Københavns Universitets Institut for Veterinær Sygdomsbiologi, Luca Guardabassi, er der nemlig slet ikke noget synderligt problem. Derimod kalder han diskussionen om svine-MRSA for ”bizar” og indleder en regulær forskerkrig.

- Nogle forskere i Danmark vil gerne vise, hvor vigtige de er. Derfor overdriver de problemet med svine-MRSA for enten at opnå offentlig anerkendelse eller penge til deres forskning, siger han til DR Nyheder.

Andre MRSA-typer er mere farlige

Fra 2007 til 2014 er fem danskere døde af svine-bakterien. Ifølge Lucas Guardabassi et tal så lavt, at danske forskere i stedet burde fokusere på andre MRSA-typer, som indtil videre har kostet flere dødsfald end den resistente svinebakterie.

Over for DR Nyheder ønsker Luca Guardabassi ikke at udpege de eksperter, han mener ”overdriver problemerne”.

Af en videooptagelse fra et foredrag i april i år på Christiania står det imidlertid klart, at der blandt andet er tale om professor og overlæge i klinisk mikrobiologi ved Odense Universitetshospital, Hans Jørn Kolmos.

På optagelsen langer Guardabassi ud efter Kolmos, som har kaldt svine-MRSA et større problem end salmonella og campylobacter, fordi ”bakterien er langt mere hårdfør.”

- Der er intet videnskabeligt belæg for det statement overhovedet. Han vågnede en morgen og opfandt det, siger Luca Guardabassi og fortsætter sin kritik:

- Jeg bryder mig normalt ikke om at tale om kolleger, når de ikke er til stede, men jeg er blevet virkelig træt af alle de påstande, den mand har fremsat i pressen i de seneste par år.

Skarp reaktion på kritikken

Han Jørn Kolmos er ikke inviteret til svinekongres i Herning. Men konfronteret med Guardabassis kritik reagerer han skarpt.

- Det er en primitiv udtalelse; ren tilsvining. Han er jo ikke læge, men veterinær og har som sådan ikke forstand på sundhedsvæsenet. Han prøver, at mistænkeliggøre dem som på et fagligt grundlag gør opmærksom på et problem, siger Hans Jørn Kolmos.

Samtidig påpeger han, at bekæmpelse af svine-MRSA koster det danske sundhedsvæsen langt flere penge end salmonella, og derfor bør tages mindst lige så alvorligt som andre MRSA-bakterier.

- Det er veldokumenteret, at svine-MRSA er mere hårdfør, og modsat salmonella kan overleve i indtørret støv i stalde, på hospitaler og i private hjem; overalt hvor mennesker færdes. Man kan ikke tale problemet væk, fastslår han.

DR dokumentar arbejder i øjeblikket på en dokumentar om MRSA. Tip os på mrsa-dokumentar@dr.dk

Facebook
Twitter