Det er en god idé at gøre det lovligt at sælge sex, men det skal være ulovligt at købe.
Sådan lyder det fra Marie Louise Løvengren, udviklingschef i KFUK's Sociale Arbejde. En organisation, der blandt andet driver Reden på Vesterbro, et værested for kvinder i misbrug og prostitution.
I dag er det lovligt både at købe og sælge sex, mens rufferi og bordeldrift er ulovligt.
Amnesty International kom i går med en anbefaling om, at købesex skal være lovligt. Det skal sikre prostituerede rettigheder og beskyttelse fra udnyttelse, vold og menneskehandel.
I Danmark er der ifølge SFI, et uafhængigt nationalt forskningscenter under Socialministeriet, godt 3.200 prostituerede. De består primært af klinikprostituerede, escortprostituerede og udenlandske gadeprostituerede. Det anslås, at cirka halvdelen af de prostituerede i Danmark er migranter.
Målet er godt
KFUK's Sociale Arbejde støtter op om dele af Amnesty Internationals anbefaling, men kan altså ikke stå bag det hele.
- Vi har stor sympati for Amnestys mål om at hjælpe de mennesker, der er i prostitution. Vi er stor tilhænger af at afkriminalisere sælgeren, men vi kan ikke støtte op om, at kunden afkriminaliseres, siger Marie Louise Løvengren, udviklingschef i KFUK's Sociale Arbejde.
Hun mener, at det er vigtigt at placere skylden hos køberen, fordi de fleste i prostitution ikke er der frivilligt. Det kan derfor ikke sammenlignes med andre typer arbejde.
- Ligesom det ikke er tilladt, at man på anden måde sælger sin krop, for eksempel ved at købe og sælge organer, mener vi ikke, det skal være lovligt at købe andre folks kroppe, fortæller Marie Louise Løvengren.
Hun henviser desuden til den svenske model, hvor udbud og efterspørgsel er faldet, efter at det er gjort ulovligt at købe sex.
Forsker bakker Amnesty op
Sine Plambech, der er antropolog på Dansk Institut for Internationale Studier, DIIS, mener dog, at Amnestys anbefaling er den eneste rigtige vej.
- Forskning fra hele verden viser, at tager man udgangspunkt i sexarbejdernes eget perspektiv, så vil det ikke forbedre deres situation, at det er kriminelt, siger hun.
Som det er i dag, er der ikke mange prostituerede, der anmelder overgreb, fordi de frygter at blive straffet eller stå uden arbejde. Sine Plambech tror på, at en afkriminalisering, som Amnesty International anbefaler, kan bringe prostituerede tættere på politiet og socialarbejdere.
- Det er den rette vej at gå, hvis man baserer sine beslutninger på forskning, siger hun.