Forskning: Kronisk syge får flere uventede sygdomme

Forbavsende mange med kroniske sygdomme får flere lidelser

Ny forskning viser at et stigende antal patienter rammes af flere kroniske sygdomme. (Foto: © MARTIN DAM KRISTENSEN, Scanpix)

Flere end hver fjerde voksne er ramt af mindst to kroniske sygdomme, og tallet stiger, viser en undersøgelse fra Defactum i Region Midtjylland, der tidligere hed Center for Folkesundhed og Kvalitetsudvikling.

Gigt- og lungelidende KOL-patienter har for eksempel mere end dobbelt så stor risiko for også at have ryglidelser og psykiske sygdomme, og patienter med leddegigt har dobbelt så høj sandsynlighed for en psykisk lidelse samt migræne.

Når patienter kæmper med flere sygdomme, så kommer det stærkt specialiserede sundhedsvæsen ofte til kort, fordi langvarig behandling for flere sygdomme bliver et nærmest uoverskueligt fuldtidsarbejde for patienterne.

Samtidig øges risikoen for bivirkninger med mange forskellige slags medicin.

- Mange ældre med gigt får for eksempel præparater mod smerter, som sammen med blodtrykssænkende medicin let giver dehydrering. Derfor er det vigtigt, at medicinen koordineres, siger en af forskerne bag studiet Finn Breinholt Larsen.

- Lægevidenskaben har med rette fejret store triumfer. Nu ser vi bare et stigende behov for at se på kroppen i en bredere sammenhæng, siger han.

/ritzau/