Forskning: Lægetjek af ældre kan give dårligere trafiksikkerhed

Trafiksikkerheden bliver ikke bedre ved at lave lægetjek af ældre, når kørekortet skal fornys. Snarere dårligere, viser ny forskning.

Ældre bilister er ifølge forskning blandt de bedste og mest sikre trafikanter.

Når ældre over 70 år skal tjekkes af lægen for at få fornyet kørekortet, er det målet at forbedre trafiksikkerheden og luge ud i bilister med for dårligt helbred.

Men nu viser ny forskning, at lægetjekket har den stik modsatte effekt. Der kan ganske enkelt være negative konsekvenser ved at screene ældres helbred, inden de igen får lov at sætte sig bag rattet.

Når der er strikse procedurer ved fornyelser af et kørekort, er nogle ældre nemlig tilbøjelige til at droppe tilværelsen som bilist. Men det er en rigtig dårlig ide, siger lektor Anu Siren fra DTU Transport, der står bag forskningen.

- Når ældre skifter fra at være bilister til at være bløde trafikanter, er de mere udsatte, og risikoen for at blive dræbt eller komme til skade stiger derfor, siger hun.

Spild af penge

Den nye forskning har kigget på en række forskellige lande, der ikke har aldersobligatorisk lægetjek af ældre, når kørekortet skal fornys. Og sammenlignet med et land som Danmark har de ikke en dårligere trafiksikkerhed blandt de ældre.

Hver gang en ældre person skal have fornyet kørekortet koster det prisen på en lægeerklæring og 50 kroner i administrationsgebyr hos Borgerservice. Ifølge Anu Siren er de penge spildt.

- Ældre er gode til at køre bil. Der er ikke nogen grund til at prøve at fange dem i de her kontroller, siger forskeren.

Ældre Sagen: Kig mod Sverige

I Ældre Sagen opfordrer man - på baggrund af den nye forskning - til at lave reglerne om og lade sig inspirere af Sverige, hvor der ikke er aldersobligatoriske lægetjek.

- Det er ret vigtigt med trafiksikkerheden. Og det er netop derfor, at reglerne bør ændres, for forskningen viser jo, at det nuværende system ikke virker, siger seniorkonsulent Mirjana Saabye.

Hun betoner, at ældre bilister er gode til at regulere deres kørsel efter forholdene - de undgår for eksempel at køre i myldretiden, og når det er glat.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk