Forslag: 1.000 kroner i gavekort til gravide, der kvitter smøgerne. 0 kroner til de andre

Odense Kommune overvejer nyt tiltag for de kommende mødre. Det virker, viser forskning fra udlandet.

Få 1.000 kroner, hvis du stopper med at ryge.

Sådan lyder et forslag, som Odense Kommune overvejer at tilbyde gravide rygere.

Bliver det vedtaget af kommunens sundhedsudvalg, vil både den gravide og hendes partner få en belønning.

Beløbet bliver maksimalt 1.000 kroner og skal formentlig udbetales i form af gavekort over et halvt år for at fastholde motivationen til rygestoppet.

Dansk Folkepartis byrådsmedlem Christel Gall, der er medlem af kommunens sundhedsudvalg, vil gerne støtte forslaget, men hun tror dog ikke på, at det vil have nogen effekt.

- Det er fint, at vi giver dem et rygestopkursus, men jeg tror ikke på, at 1.000 kroner over et halvt år er det, der får nogen til at blive ikke-rygere. Det skal komme indefra hos den gravide, og vi skal fortælle, hvad rygning betyder for barnet, siger Christel Gall til DR Nyheder.

Penge motiverer gravide rygere

En lang række af landets kommuner tilbyder allerede rygestopkurser til gravide, men det er første gang, at en økonomisk belønning kan blive en realitet.

Det er Sundhedsstyrelsen, der anbefaler, at man giver gravide en økonomisk belønning.

Forskning fra udlandet viser nemlig, at penge kan få gravide til at droppe den sundhedsskadelige røg.

Det fortæller Morten Grønbæk, der er direktør for Statens Institut for Folkesundhed, SIF, som har kortlagt erfaringerne fra udlandet.

- Al forskning tyder på, at det vil have en effekt. Den vil sansynligvis være kortvarig, men hvis en gravid i tredje måned ikke ryger det næste halve år, er man rigtig godt stillet. Ikke mindst fosteret, der kommer ud som et sundt og rask barn i stedet for at være et lille skravl, som rygerbørn nogle gange er. Der er også en chance for, at moderen helt holder op med at ryge på den længere bane.

TIP OS

  • Er du gravid og ryger? Vil du gerne stoppe? Eller har du erfaringer fra din graviditet med rygestop. DR Nyheder vil gerne høre din historie. Skriv til DR Nyheder på 1212@dr.dk.

Han tilføjer, at den økonomiske belønning fortrinsvis vil motivere gravide rygere fra en lavere socialklasse, fordi pengene her ofte i forvejen er små.

- Det er en rigtig god investering, fordi 1.000 kroner per gravid er en dråbe i havet i forhold til sundhedsudgifterne ved, at en baby måske skranter, og at moderen ikke lægger sundhedsvæsenet til last på den lange bane, siger Morten Grønbæk.

Formanden for kommunens sundhedsudvalg, Kasper Ejlertsen (S), siger til TV2 Fyn, at han er åben over for forslaget, men han vil først drøfte det på et udvalgsmøde i næste uge, før han tager stilling til sin stemme.

- Jeg er ret åben for at høre, hvad udvalget mener om det her. Hvis vi skal videre med det her, skal vi have præciseret nogle ting, siger han.

Facebook
Twitter