Tema Stormen Gorm

Forslag: Nye huse skal kunne klare en stormflod

Forsikring og Pension mener, at kun ældre huse skal være dækket af stormflodsordningen.

Efter stormen Bodil blev mange huse i Jyllingeområdet nord for Roskilde ødelagt (arkivfoto). (Foto: Claus bech © Scanpix)

Når stormene hærger skal Stormrådet ikke hjælpe ejere af nybyggede huse økonomisk.

Det er interesseorganisationen Forsikring & Pension, der Jyllands-Posten vil ændre grundlæggende på stormflodsordningen. Årsagen er, at der er opbygget så megen viden om stormflodsskader, at samfundet kan forudse, hvilke områder der rammes, når storme raser.

Stormen Gorm

Den 29. november ramte stormen Gorm Danmark. Den var hidsig og hurtig og skabte især problemer for trafikken. Læs om stormen her.

Gå til tema

- En ny bygning bør kunne holde til de klimascenarier, der er i bygningens levetid. I dag kan kommuner udstykke med fribillet, fordi regningen sendes videre til stormflodsordningen og husejerne, siger underdirektør Torben Weiss Garne fra Forsikring & Pension, som også er medlem af Stormrådet.

Rådet afgør, hvornår storme og oversvømmelser er så voldsomme, at den offentlige stormflodsordning skal holde for.

I Storbritannien kan husejere med boliger opført efter 1. januar 2009 ikke få hjælp fra den nye offentlige ordning, Flood Re, som går i luften til april næste år.

Stormrådet, der har en gæld på omkring 400 millioner kroner til staten som følge af stormen Bodil forrige år, er også fortaler for modellen.

Parcelhusejerens Landsforening er enig i, at der skal skabes incitamenter til at bygge de rigtige steder, men alligevel mener formand Allan Malskær, at modellen er for vidtgående.

/ritzau/