Forslag: Snottede og feberramte børn skal tilbage til egen læge trods corona

De praktiserende læger vil dog kun se børnene, hvis de er coronafrie.

Sundhedsstyrelsen arbejder på at finde en løsning for behandling af efterårssnottede børn under corona-epidemien. Arkivfoto (Foto: © liselotte sabroe, Scanpix)

Forældre til børn med feber eller hoste skal på grund af faren for coronasmitte i dag holde sig langt væk fra den praktiserende læge, som ellers plejer at undersøge børnene.

Det betyder, at både test og udredning af børnene lige nu foregår på hospitalerne, men børneafdelingerne risikerer at bukke under, når efterårssæsonen for alvor sætter ind, og det bliver sæson for syge børn.

For ifølge formanden for Danske Regioner, Stephanie Lose (V), er hospitalerne slet ikke gearede til at se en masse forkølede og småsyge børn, som normalt hører hjemme hos egen læge.

- Problemet er, at hvis man har et snottet barn eller et barn med ondt i halsen, der skal ses af en læge, skal man ind på hospitalerne. Men det presser hospitalernes kapacitet, for de er ikke vant til se at den slags børn. Det er kernekompetencen for almen praksis.

- På sygehusene skal der være plads de til de meget syge børn, siger Stephanie Lose.

Praktiserende læger skal coronateste

Derfor vil regionerne have de praktiserende læger til både at coronateste og undersøge de børn, der har feber, hoste eller lignende.

- Hvis børnene har symptomer, skal de praktiserende læger på banen igen, for de er specialisterne i almen medicin, siger formanden for Danske Regioner.

- Vi foreslår ikke, at børnene sidder i venteværelset med de andre patienter, men at vi laver et setup med nødvendige forholdsregler. Det kan være, at man kan bruge ydertiderne i klinikkerne, og at kun nogle af de praktiserende læger skal være med i ordningen, lyder det videre.

Stephanie Lose understreger, at hvis et barn ikke har symptomer, men skal testes af andre grunde, skal forældre fortsat booke tid på coronaprøver.dk og få testet barnet i et testcenter.

Ikke smitte i venteværelset

Men for Christian Freitag, praktiserende læge i Holte og formand for de praktiserende læger, er problemet testningen.

- Vi vil gerne se børnene, men vi bliver nødt til at have en sikkerhed for, at de ikke bærer smitten ind i klinikken og videre til vores andre patienter, siger Christian Freitag.

- Vi har mange patienter, der fejler noget i forvejen, og som har stor risiko for at få alvorlig sygdom af covid-19. Vi skal ikke virke som smittesteder for de mennesker. Det vil være en katastrofe for den enkelte og for os som branche, tilføjer han.

Men I frabeder som praktiserende læger jer ikke normalt patienter, der har symptomer på en virusinfektion?

- Nej, men med corona er det anderledes. Den er livsfarlig, og den forsvinder ikke. Og så er der det særlige forhold, at hvis vi bliver syge eller får den indendøre, bliver vi lukket som klinik, der så har konsekvenser for en masse patienter, siger Christian Freitag.

- Vi bliver ikke lukket, hvis vi får influenza, tilføjer han.

Læger: Kommuner kan finde lokaler

I dag skal alle forældre til børn med symptomer kontakte egen læge, der så finder ud, om barnet skal testes og tilses af en læge på sygehuset.

Og det er naturligvis ikke holdbart, at alle småsyge børn med symptomer skal på hospitalet, siger Christian Freitag.

- Men vi skal have afklaret, om de er smittede, inden vi tager dem ind i vores klinikker. Og løsningen kunne være at lade kommunerne stille lokaler til rådighed med folk fra regionerne, der kan teste, så det hele sker lokalt, siger han.

Sundhedsstyrelsen er på sagen

Det er efter krav fra Sundhedsstyrelsen, at børn med symptomer - også selv om de kun er forkølede - ikke skal ses i almen praksis af hensyn til smittefaren.

Men med travle og overfyldte børneafdelinger på hospitalerne i vente kan der komme en ændring, oplyser konstitueret vicedirektør i Sundhedsstyrelsen Helene Probst i et skriftligt svar.

- Vi er opmærksomme på, at når vi går ind i efterårssæsonen, så kan det betyde, at flere – både børn og voksne - vil blive forkølet og få andre symptomer, der kan minde om symptomerne på covid-19, udtaler Helene Probst.

- Derfor kan der blive et øget behov for en sundhedsfaglig vurdering af børnene og deres symptomer, og det skal vi finde ud af, hvordan vi organiserer bedst muligt, lyder det videre.

Sundhedsminister Magnus Heunicke (S) ønsker ikke at udtale sig, men henviser til svaret fra Sundhedsstyrelsen.

Fredag mødtes Sundhedsstyrelsen med Praktiserende Lægers Organisation (PLO) og Danske Regioner for at finde en løsning.

Meldingen efter mødet var, at arbejdet med at finde en løsning stadig er i gang.