Forsøg: Børn fra belastede områder får penge for matematikopgaver

En økonomisk gulerod skal være med til at bryde den sociale arv.

Boligselskaber tager nye metoder i brug for at bryde social arv i udsatte områder. (Foto: Tommy Kofoed/Ritzau Scanpix) (Foto: © Tommy Kofoed, Scanpix)

Log ind, lav matematikopgaver og få penge for det.

Sådan lyder regnestykket for skolebørn i fem udsatte boligområder i et nyt pilotprojekt fra BL – Danmarks Almene Boliger.

Formålet er, at børnene skal klare sig bedre i skolen ved at bruge et supplement til lektiecaféerne, når de har fri fra skole.

- Vi kan se, at når man får højere karakterer, så går det også bedre med at få en ungdomsuddannelse og komme ind på arbejdsmarkedet. Det handler altså om at bryde den sociale arv, siger BL’s administrerende direktør, Bent Madsen.

Man får 75 kroner, når man gennemfører et af de to moduler i pilotprojektet, der hedder ’Mod på Matematik’, og projektet bliver tilbudt til resten af de udsatte boligområder til sommer.

- Programmet er lavet på en måde, så det tilpasser sig det enkelte barns læringsmåde og niveau, forklarer Bent Madsen, der endnu ikke kan vurdere, hvad hjemmeopgaveprojektet kommer til at koste:

- Men i forhold til hvor stor samfundsøkonomisk effekt det kan få, er det nok et meget beskedent beløb, understreger han.

Programmet kan både bruges på tablet, smartphone eller computer og bliver på sigt udvidet med flere moduler, fag og aldersgrupper.

Omkring 60 sjetteklasseselever fra Fredericia, Gellerup, Kokkedal, Horsens og Bornholm deltager i pilotprojektet, som er det seneste af en række lommepengeprojekter.

Tidligere har man blandt andet givet børn og unge løn for eksempelvis at samle skrald.

- Vi har også stor succes med andre lommepengeprojekter i boligområderne, hvor vi for eksempel understøtter de 13-14-årige, som har lidt svært ved at finde et fritidsjob, fortæller Signe Lauenblad fra Bo Trivsel, en boligsocial sammenslutning i Horsens, til Ritzau.