Forsøgsordning sparker liv i dansk cannabis-drøm

Første firmaer har fået ja til at producere medicinsk cannabis.

Danske landbrug og gartnerier håber på et nyt stort marked for cannabis til medicinsk brug. (Foto: søren bidstrup © Scanpix)

Der var vild glæde i det danske firma Danish Cannabis, da de som et af de første danske firmaer i fredags fik ja til at producere medicinsk cannabis.

- Vi har arbejdet enormt lang tid på ansøgningen, og vi var selvfølgelig usikre på, om det lykkedes, siger direktør Lars Thomassen.

Det hele startede med drømmen om at være med til at skabe en ny folkemedicin mod smerter. Eller som Lars Thomassen siger, give liv til en gammel folkemedicin.

- Cannabis har jo været på markedet i mere end 4.000 år, siger han.

Fra nytår kan patienter som led i en forsøgsordning få udskrevet cannabis af deres egen læge. Forsøget kører over de næste fire år, og hvordan det præcist kommer til at se ud, vil sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V) præsentere senere i dag.

Gode eksportmuligheder

Men for et firma som Danish Cannabis er det ikke kun det danske marked, der bliver interessant. Ikke mindst fordi Danmark er det eneste land, der nu har givet lov til at producere medicinsk cannabis ud over en begrænset statskontrolleret hollandsk produktion.

- Det er en enorm mulighed for dansk produktion, siger Lars Thomassen.

I Tyskland blev medicinsk cannabis tilladt på recept allerede i marts, men ingen firmaer har endnu fået tilladelse til at producere.

- Efterspørgslen i Tyskland er så stor, at hvis de får 100 kilo om mandagen, så er de væk om tirsdagen. Markedet i Tyskland er gigantisk, siger han.

- Og Danmark er specielt interessant, fordi vi har en troværdighed, som andre lande ikke har (...), fordi der er kontrol fra Lægemiddelstyrelsen og tillid til, at produkterne er i orden og det er vigtigt, når det er medicin.

Produktionen af cannabis kommer for Danish Cannabis til at foregå i sikrede drivhuse på Fyn. Firmaet regner med at omsætte for en halv til en hel milliard kroner og skabe 100 arbejdspladser.

Den medicinske cannabis vil blive lavet i både pilleform, som olie og som plastre.