Forstå bande-konflikten: Et halvt års had sat på mulig pause

To stridende bander i København har ifølge forældregrupper aftalt at sætte volden på pause.

Medlemmer af gruppen Loyal To Familia (LTF) bar trøjer med mærker på, da LTF-leder Shuaib Khan tilbage i oktober blev idømt fængsel for trusler mod en betjent. (Foto: © Scanpix danmark stf, Scanpix)

Københavnerne kan håbe på mere ro i den kommende tid.

Det satser to grupper af forældre i den københavnske bandekonflikt i hvert fald på.

De har ifølge DR Nyheders oplysninger hjulpet med at lave en aftale mellem banderne om at sætte skyderierne på pause i en måned.

Det sker efter et halvt år med en lang række af banderelaterede skyderier i København.

Konflikten begynder i april

Konflikten udspiller sig mellem banden Loyal to Familia (LTF), der udspringer af Indre Nørrebro, og en gruppering omkring Mjølnerparken, som hører til på Ydre Nørrebro.

I april 2017 starter den nuværende konflikt langsomt op. Det har politiet tidligere fortalt.

Måneden forinden kommer den nu 31-årige bandeleder for LTF, Shuaib Khan, ud af fængslet.

I marts 2017 bliver han løsladt efter at have siddet bag tremmer siden 2013. Det fejrer banden ifølge TV 2 Lorry med en fest i kommunale lokaler.

Ved løsladelsen ved politiet, at nye uroligheder kan opstå, lyder det i Metroxpress.

Og det gør de - ikke bare i København, men flere steder i landet og også i Sverige.

For sjette gang fornyede Købenavns Politi for nylig visitationszonen. Københavns Vestegns Politi har også indført visitationszone i Herlev, Ballerup, Rødovre og Gladsaxe.

Skyderier flere steder i løbet af sommeren

I juni og juli oplever Aarhus flere bandeskyderier, fordi LTF ifølge Østjyllands Politi forsøger at finde fodfæste i Aarhus.

Det fører til indførslen af en visitationszone i byen, hvor politiet uden konkret mistanke kan undersøge folk i kampen mod at finde våben.

Politiet sætter ind med forebyggelse, efterforskning, patruljering og en mobil politistation, og i midten af august har roen igen indfundet sig i en grad, så visitationszonen kan ophæves.

På dette tidspunkt er volden taget til i København, der fra den tidlige sommer og frem oplever adskillige knivstikkerier og skyderier.

Graffiti i Mjølnerparken på Ydre Nørrebro vidnede i sommer om konflikten med banden LTF. (Foto: © Thomas lekfeldt, Scanpix)

Uklart, hvad de kæmper om

Københavns Politi fortæller, at LTF også i København forsøger at overtage nye områder.

Men hvad grupperne kæmper om, er uklart for politiet. Gamle uvenskaber, kriminelle markeder eller et behov for at være størst bliver nævnt.

Konflikten får stor politisk opmærksomhed. Mobile politistationer sættes ind for at sikre borgernes tryghed, debatten om udvisning af kriminelle blusser op, og justitsministeren sætter gang i et arbejde for at få et forbud mod LTF.

Ét er dog sikkert.

Siden 12. juli har der været over 40 skyderier i københavnsområdet med relation til bandekonflikten. Tre personer er blevet dræbt og 25 personer er blevet ramt af skud.

Og der er indført visitationzone i store dele af København, som flere gange er blevet udvidet og forlænget.

To mobile politistationer har de seneste måneder forsøgt at skabe tryghed på Nørrebro. (Foto: © Mads Claus Rasmussen, Scanpix)

Leder dømt for trusler under konflikten

Visitationszonen får konsekvenser for LTF-bandelederen fra Nørrebro, den pakistanske statsborger Shuaib Khan, der er født og opvokset på Nørrebro.

Den 31. juli visiterer politiet ham på Indre Nørrebro.

11 dage senere bliver bandelederen anholdt, fordi han ifølge politiet har truet en af betjentene under visitationen ved at sige, at han kan huske betjentens ansigt, og at betjenten skal passe på sig selv.

Den 9. oktober bliver Shuaib Khan dømt for truslerne.

Det er langt fra hans første dom. Manden har siddet fængslet ni ud af de seneste ti år - blandt andet for vold med døden til følge og flere grove overfald.

Den 27. oktober bliver LTF-lederen løsladt igen. Fire dage senere sker det første drab i bandekonflikten.

Loyal To Familia-støtter mødte op foran Københavns Byret på Nytorv, da der 9. oktober faldt dom i sagen mod LTF-lederen Shuaib Khan. (Foto: © Scanpix danmark stf, Scanpix)

Tre drab på under to uger

Første skuddrab sker ved almennyttige boligområde Mjølnerparken, hvor en person med relation til grupperingen omkring Mjølnerparken bliver skuddræbt.

Politiet udtaler i den forbindelse, at det ser ud til, at banderne er holdt op med at skyde efter tilfældige borgere - som tidligere i konflikten er blevet ramt.

To drab følger i kølvandet.

Den 3. november bliver en person med tilknytning til LTF skuddræbt i Tingbjerg.

Den 9. november bliver en person uden reel bandetilknytning skuddræbt ved højlys dag i Mjølnerparken, mens børn leger på legepladsen i nærheden, og folk er på vej fra arbejde.

Mens der stadig ikke er nogen anholdte efter de to første drab, så anholder politiet kort tid efter tre personer for medvirken til det tredje drab. De sidder i første omgang varetægtsfængslet frem til 21. november.

Endnu en person er i dag blevet anholdt og varetægtsfængslet i tre dage for drabet.

Politiet undersøgte gerningsstedet i Mjølnerparken i København, hvor en person blev skuddræbt den 9. november 2017. (Foto: © Johan Nilsson/TT, Scanpix)

Københavns Politi arbejder videre

Så mens grupperne måske har valgt at sætte blodsudgydelserne på pause i en måned, så arbejder politiet videre.

Og der er nok at tage fat på.

Frem til sommeren 2018 har Københavns Politi nemlig fået til opgave at efterforske sagen mod Loyal to Familia, der kan ende med et historisk forbud - hvis ellers sagen bliver rejst og falder ud, som justitsministeren håber det.