Forstå bandekonflikten: Derfor sprænger de bomber og kaprer biler

Konflikt mellem gamle venner blussede op igen hen over sommeren.

Den seneste episode fandt sted i nat, hvor der blev kastet en håndgranat mod en vandpibecafé på Amager. (© (c) DR)

I nat blev der skrevet endnu et kapitel i bandekonflikten mellem de to grupperinger Brothas og NNV.

I ly af mørket blev der kastet en håndgranat mod en vandpibecafé på Amagerbrogade. Der var dog ikke nogen personer, som kom til skade.

Tidligere i konflikten har der dog været adskillige andre endnu mere alvorlige episoder. Blandt andet i september, hvor en 22-årig mand blev dræbt af skud i Ishøj.

En mand mistede livet i et skyderi ved Gildbrovej i Ishøj 15. september. (Foto: © Steven Knap, Byrd)

Hvem er de to parter i konflikten?

Gruppen NNV blev dannet i midten af september 2018, efter at Brothas blev splittet op. Politiet så allerede i august de interne uenigheder blusse op.

To ledende medlemmer af den daværende bandegruppering beholdt navnet Brothas, mens den resterende del af gruppen skiftede navn til NNV, som står for Nørrebro-Nordvest.

Gruppen har dannet aliancer med bandetyper fra blandt andet Valby, Herlev og Køge og er kendetegnet ved at have synlige logoer.

På den anden side af konflikten befinder Brothas sig. Gruppen har eksisteret i 10 år og har tidligere også været en del af flere konflikter. De var for eksempel en del af bandekonflikten i 2017 mod Loyal To Familia, hvor adskillige skyderier hærgede de københavnske gader.

Hvordan startede konflikten?

Konflikten startede som en intern strid i banden Brothas, som på daværende tidspunkt havde eksisteret i næsten 10 år.

Blandt andet var et overfald i en frisør på Nørrebrogade 16. september sidste år en af de første episoder, der fik konflikten til at eskalere. Mange bandemedlemmer fra begge sider af konflikten blev anholdt allerede i september og oktober sidste år, og det lagde et foreløbigt låg på de voldelige episoder og skyderier.

Efter flere løsladelser blussede konflikten igen op over sommeren i år. Den præcise årsag kendes ikke. Rigspolitiet erklærede 16. september i år, at der igen var en konflikt mellem de to grupperinger.

Hvad er det konkret, de slås om?

Da Loyal to Familia og Brothas i 2017 lå i konflikt, var det først og fremmest om hashmarkedet. Denne konflikt handler i modsætning til konflikten for to år siden også i høj grad om markederne for hård narkotika.

Derudover ligger der også meget gammelt nag mellem de stridende parter, hvor vold og andre episoder bliver gengældt.

Hvordan adskiller denne konflikt sig?

Indtil videre har der været få skyderier i konflikten mellem de to grupperinger. Til gengæld har der været flere eksplosioner.

Ifølge DR's oplysninger har en del af bandemiljøet i København skaffet industrielt sprængstof fra for eksempel Sverige.

Her bliver det brugt til blandt andet nedrivning af bygninger, men også til for eksempel at sprænge granit og store stensætninger væk.

I Sverige har bander også brugt bomber som et våben til at ramme alt fra rivalers områder til politistationer og andre offentlige bygninger. Og her betaler kriminelle også andre for at udføre sprængningerne, så de ikke selv kobles til angrebene:

- Dem, der ønsker at sprænge noget i luften, får nogle andre til at gøre det, lød det fra kriminalinspektør hos Malmøs politi Mats Johannesen over for DR i august.

Desuden fremgår det af en aktindsigt fra Københavns Vestegns Politi, at man også har set en bilkapring, der kan kobles til konflikten. På en parkeringsplads i Ishøj blev to personer den 12. september truet med pistol og gevær og tvunget ud af deres bil.

Radio24syv har fået bekræftet yderligere to bilkapringer under konflikten.