Forstå på to minutter: Hvad er MRSA?

Få svar på dine spørgsmål om MRSA her.

Hvad er MRSA og hvad sker der, hvis man bliver smittet? Få svar dine spørgsmål her. (© Colourbox)

MRSA står for Methicillin Resistente Staphylococcus Aureus og er en type stafylokokker. Det særlige ved MRSA er, at den ikke kan behandles med almindelig penicillin.

Hvad sker der, hvis man bliver smittet? De fleste MRSA-infektioner viser sig i huden som for eksempel børnesår og bylder. Men især hos svækkede personer kan MRSA være skyld i alvorlige infektioner for eksempel blodforgiftning. Raske personer har meget lille risiko for at blive alvorligt syge af MRSA-bakterien.

Kan MRSA behandles? Ja, men problemet er, at infektionerne er vanskeligere at behandle end infektioner med almindelige stafylokokker og kræver behandling med meget specielle antibiotika.

Hvad er sammenhængen mellem MRSA og svin? En særlig type MRSA kan smitte fra dyr – ofte fra svin - til mennesker. Svinene bærer typisk, det man kalder, husdyr-MRSA på huden eller i trynen. I stalden vil husdyr-MRSA være i støvet, på alle overflader og i luften. Man kan derfor ikke undgå at komme i berøring med husdyr-MRSA, hvis man opholder sig i stalden.

Hvordan kommer husdyr-MRSA ud af svinestaldene? Der er forhold omkring smitte af husdyr-MRSA, som man ikke kender. Men man ved, at husdyr-MRSA kan sidde i landbrugsarbejdernes tøj, på huden eller andre steder. Derfor er det meget vigtigt, at svineproducenter opretholder en høj hygiejnestandard.

Bliver alle i stalden smittet?

Det er ikke alle mennesker, der kan blive bærer af husdyr-MRSA. Undersøgelser har vist, at ca. 30-80 % af de personer, der opholder sig i husdyr-MRSA positive besætninger, bliver bærere. Man kan ikke mærke, at man bærer husdyr-MRSA.

Hvordan smitter det? Nogle mennesker er raske bærere af MRSA. I så fald findes stafylokokken hyppigst i næsen eller på fugtige hudområder. MRSA smitter ligesom almindelige stafylokokker ved direkte og indirekte kontakt. Bakterierne kan overleve i flere måneder i for eksempel sengetøj, på møbler, i støv på gulvet og andre steder.

Kan man blive syg af at spise kød med husdyr-MRSA?

Husdyr-MRSA kan findes i kød, men der er dog ikke noget, der tyder på, at tilberedning og spisning af kødet udgør en væsentlig smitterisiko. Hvis du følger de generelle hygiejneråd, er der minimal risiko for at få MRSA. Her er det særlig vigtigt at vaske hænder efter håndtering af råt kød samt at holde råt kød fra væk fra færdigtilberedt kød og salat.

Hvor mange er smittet? I alt blev 2.965 fundet smittet med MRSA i 2014 – heraf var 1.277 smittet med husdyr-MRSA (43%). I 2013 blev der i alt fundet 2094 smittet med MRSA i 2013 – heraf var 643 smittet med husdyr-MRSA.

DR Dokumentar vil de næste måneder kulegrave MRSA. Du kan følge med på Facebook her.

Kilder: DTU Fødevareinstituttet, Statens Serum Institut, Sundhedsstyrelsen, Fødevarestyrelsen, sundhed.dk

Facebook
Twitter